Jön a trendforduló? Csökkenésnek indulhatnak a hitelkamatok

Jön a trendforduló? Csökkenésnek indulhatnak a hitelkamatok

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiaválság, a rég nem látott magasságokba emelkedett infláció ellenére meglepő változásokra került sor az elmúlt egy hét alatt az egy évnél hosszabb időre fixált kamatozású hitelek kamatát meghatározó BIRS értékében. Amíg a tíz éves jelzáloghitelek kamatát meghatározó BIRS-t november negyedikén még 11,18 százalékon jegyezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), addig egy héttel később 8,67 százalékra esett vissza annak értéke. Hasonló mértékű csökkenés látható a 2-20 éves BIRS értékében.

Ez a változás arra utal, hogy megakadnak, sőt, jó eséllyel csökkenésnek indulnak az egy évnél hosszabb időre rögzített kamatozású jelzáloghitelek kamatai.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője a Magyar Hangnak elmondta, nem tudni ugyan, hogy tartós lesz-e ez a folyamat, azonban van némi remény arra, hogy az elmúlt hónapok kedvezőtlen – emelkedő kamatszintet mutató – tendenciái megfordulnak.

Mégpedig azért, mert a számításaik szerint utoljára idén februárban volt példa arra, hogy a BIRS értéke alacsonyabb lett volna egy 10 évre fixált törlesztővel bíró 20 millió forintos, 20 évre szóló hitel kamatánál. Másként megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a bankok február óta kisebb kamat mellett nyújtottak hitelt az ügyfeleik számára, mint amennyiért ők maguk hitelt tudtak volna felvenni ugyanilyen futamidőre más pénzintézetektől a bankközi pénzpiacon. Ez a helyzet – amikor ráfizetnek a hitelezésre – sokáig nem tartható fenn, még akkor sem, ha úgy számolhattak, hogy a jelenlegi magas kamatszintek 1-2 éven belül normalizálódni fognak, s így összességében nem lesznek veszteségesek azok a hitelnyújtások, amelyek esetében a BIRS kamatszint alatti helyeznek ki pénzt ügyfeleiknek.

Egyelőre azonban még nem látni a csökkenést a kamatokban, hiszen az elmúlt időszakban inkább emeltek a bankok, és ma már ott tartunk, hogy a legtöbb esetben kétszámjegyű kamattal juthat csak az ember hitelhez.

A legnagyobb mértékben a K&H Bank emelte a kamatait: első lépésben október közepén 70-120 bázisponttal (0,7-1,2 százalékponttal) lettek drágábbak a hitelek, amit a napokban újabb 100-130 bázisponttal (1-1,3 százalékponttal) fejeltek meg. Ennek köszönhetően szerdától egy 20 millió forint feletti hitelt igénylő és legalább havi nettó félmillió forintos jövedelemmel rendelkező, és vagyonbiztosítást is vállaló ügyfélnek is legalább 10,6 százalékos kamattal kell számolnia, amennyiben 10 évre szeretné rögzíteni törlesztőrészleteit.

A Magyar Bankholding tagbankjainál, az MKB Banknál és a Takarékbanknál kedvezőbb kamatokkal találkozhatunk. Aki például a héten tíz évre rögzített kamatozású fogyasztóbarát hitelt szeretne felvenni az MKB Banknál, annak csak 20 bázispontos (0,2 százalékpontos) kamatemelkedéssel kell szembesülnie: 12 millió forintos összeg felett 9 százalékos kamattal juthat kölcsönhöz. Aki viszont a teljes futamidőre fixálni szeretné a kamatot, annak már 60 bázispontos (0,6 százalékpontos) drágulással kell számolnia, így már csak 9 százalék feletti kamaton juthat hitelhez.

Gergely Péter kiemelte, elemzésük szerint jelenleg az UniCredit Banknál lehet a legkedvezőbb kamattal hitelhez jutni, bár itt is emelkedett a kamatszint. Keddtől a legjobb besorolású ügyfelek 8,3 százalékos kamattal számolhatnak, amennyiben tíz évre fixált törlesztőrészletet szeretnének. Amennyiben vagyonbiztosítást is kötnek, ráadásul partner kedvezményben részesülnek – mert a bank egyik közvetítő partnerén keresztül igénylik a hitelt – további 0,4 százalékponttal olcsóbban, akár 7,9 százalékos kamattal juthatnak kölcsönhöz. Ugyanakkor az is tény, hogy ez is 30 bázisponttal, (0,3 százalékponttal) magasabb szintet jelent, mint korábban.

Gergely Péter arra számít, hogy mindennek ellenére, éppen a BIRS értékének csökkenése következtében a bankok csökkenteni fogják a kamatszintet. Már csak azért is, mert a hitelfelvevők számának várható csökkenése miatt erősödik a verseny a bankok között.

Kérdésünkre a szakértő elmondta, a hitelintézetek jellemzően 1-3 hónap alatt reagálnak a bankközi piacon tapasztalt változásokra, vagyis ennyi időt követően árazzák át kölcsöneik kamatait. Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy nem kell azonban feltétlenül megvárni, amíg a hivatalos kínálatban is megjelennek az alacsonyabb kamatok, mert a bankok jó része ma már egyedi árazást kínál ügyfeleiknek. Ez akár 100-150 bázispontos (1-1,5 százalékpontos) engedményt is jelenthet a kamatot illetően. Ilyen mértékű kedvezményben elsősorban azok az ügyfelek részesülhetnek, akik nagy összegű hitelt vesznek fel, magas jövedelmet utalnak bankszámlájukra, befektetéssel is rendelkeznek az adott banknál. Egyszóval a lehető legtöbb szállal kötődnek a pénzintézethez.