Egyetlen meglepetés van a csok plusz rendeletben

Egyetlen meglepetés van a csok plusz rendeletben

Képünk illusztráció! (Fotó: Unsplash/Janko Ferlic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs nagy meglepetés az előzetesen bejelentettekhez képest a csütörtök éjjel megjelent, a csok plusz részleteit taglaló kormányrendeletben. Van azonban egy olyan új elem a rendeletben, amelynek örülhetnek a konstrukcióban gondolkodó családok. Legalábbis azok, ahol a rendelet hatálybalépése és 2024. március 31. között gyermek születik. A jogszabály szerint ugyanis „a 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott kölcsönkérelmek esetében az e rendelet hatálybalépését követően, de a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően megszületett gyermeket, valamint ezen időszakban gyámhatósági határozattal engedélyezett örökbefogadás keretében örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön tekintetében.”

Ennek jelentőségét az adja, hogy akár 50 millió forintos kamattámogatott lakáshitelt vehetnek igénybe az arra jogosult házaspárok, és ebből az összegből a második újonnan érkező gyermektől kezdve gyermekenként 10-10 millió forintos tartozáselengedést vállal a kormány. Ugyanakkor fontos kitétel, hogy a hitel felvételére az élettársi kapcsolatban, illetve az egyedül élők nem jogosultak.

Fontos, hogy támogatott hitelről van szó, amelynek fix kamata 3 százalék, és amelyet meglévő gyermek után nem, csak új gyermek születése esetén lehet igényelni. A hitel új építésű lakás vásárlására és építésére, használt lakás vásárlására, meglévő bővítésére használható, telekvásárlásra viszont nem. A hitel felvételéhez az édesanya nem lehet idősebb 41 évnél, igaz, a 2024-ben és 2025-ben a 12. hetet elért várandósságot igazoló idősebb nők felmentést kapnak e kitétel alól. A meglévő és a vállalt gyermekeket egyaránt figyelembe véve egy gyermek után 15, kettő után 30, legalább három után 50 millió forint vehető fel, a második újonnan születő gyermektől gyermekenként 10 millió forint hitelt enged el az állam.

A 10-től 25 évig terjedő futamidővel felvehető hitel első évében csak a kamatot kell fizetni, és az első gyermek megérkezése után akár egy éves törlesztési moratórium is igénybe vehető. Fontos kitétel, hogy az első lakás esetében legfeljebb 80 millió forintos vételárig áll rendelkezésre a hitel, egyéb esetekben 150 millió forint a felső határ.