Eladták a Dunaferrt

Eladták a Dunaferrt

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sikerült eladni a Dunaferrt, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) saját szerepvállalását dicsérte az erről az MTI-nek küldött közleményben. A Liberty Steel nyertes ajánlatát fontos mérföldkőnek tekintik, de úgy látják, a munka neheze csak most következik. Az üzem szerintük olyan rossz állapotba került, ahonnan sikeres talpra állásra Magyarországon még nem volt példa.

A közleményben leszögezték azt is, a Dunaferr a magyar ipar és foglalkoztatás kiemelt szereplője, az acélipar pedig stratégiai ágazat, ez a kormány számára kiemelt prioritást jelent. A gyár mentésében a minisztérium jogszabályok megalkotásával és a tárgyalópartnerek közti koordináció segítségével járult hozzá. Tavaly év végén tudták megakadályozni, hogy a Dunaferr működése végleg ellehetetlenüljön, az energiaellátás megszűnése, esetleg az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen el.

A kormány felállított egy védelmi bizottságot, a Dunaferr pedig december 14-én felszámolás alá került. Az eljárás viszont megteremtette a jogi kereteket ahhoz, hogy a gyár megmaradjon. A közlemény szerint az üzem mentése érdekében a felszámoló mellett közben járt a térség parlamenti képviselője, Mészáros Lajos, valamint a Dunaferr számos munkavállalója is. A kokszoló így folyamatosan működni tudott, valamint a novemberben leállt kohó és a hengerművek is újraindulhattak. Mészáros javaslatára úgy határozott a kormány, hogy 16 milliárdos segítséget nyújtva fél éven keresztül kifizeti a több mint négyezer munkavállaló bérét.

Az acélgyártáshoz szükséges eszközöket nyílt eljárásban hirdette meg a felszámoló, ezek pedig új cégekhez, a DunaRollinghoz és a Duna Furnace vasműhöz kerültek. A közlemény szerint a kormány elkötelezett a zöld átállás mellett, a gyár működése pedig újratervezésre szorul, fontos fejlesztések kellenek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításához, illetve a technológiaváltáshoz, a zöld acél gyártásához.