Eltörli a kormány a bölcsődei támogatást

Eltörli a kormány a bölcsődei támogatást

(Fotó: Igor Starkov/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehet többet igényelni a 2019 óta elérhető bölcsődei támogatást, amit olyan családok kaphattak eddig, akik helyhiány miatt nem tudták a gyereküket állami bölcsődébe íratni – írja a Pénzcentrum.

A támogatás 2019 óta volt elérhető egy GINOP uniós pályázat keretében. A pályázók akár havi 40 ezer forinttal is csökkenthették a kiadásaikat, ha a szülők, pontosabban tipikusan az anyuka vissza akart menni dolgozni, de csak magánbölcsődében talált helyet a gyerekének. Ez a probléma pedig olyan akkut, hogy sok kistelepülésen és 13 fővárosi kerületben automatikusan járt a támogatás. Eddig évről évre hosszabbította a kormány a pályázatot, a 2023 márciusi beadási határidő után viszont ez nem történt meg.

Mint a portál emlékeztet, kormány a 2019-ben meghirdetett családvédelmi akciótervben azt vállalta, hogy 2022-re 70 ezerre növeli a bölcsődei férőhelyek számát. Ez nem jött össze, a Pénzcentrum cikke szerint 2022-ben összesen 55 370 férőhely volt az országban, beleszámolva a magánbölcsiket is. Ez több, mint ahány jelentkező volt, ugyanis abban az évben 50 720 gyereket írattak be bölcsődébe. A 4600 üres hely viszont nem azokon a településeken van, ahol a legnagyobb az igény rá.