Év végéig meghosszabbítanák az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát

Év végéig meghosszabbítanák az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát

Árpával töltik meg a teherautót Odesszában (Fotó: Reuters/Pavlo Gonchar/SOPA Images)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel mezőgazdasági miniszter után a magyar és a szlovák agrárvezetők is egyetértettek ebben, erről Pozsonyban Nagy István Jozef Bíressel tárgyalt.

A szlovák és a magyar agrárminiszter is egyetért abban, hogy az év végéig meg kell hosszabbítani az ukrán gabona behozatali tilalmát. Nagy István tárcavezető Pozsonyban tárgyalt Jozef Bíres szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterrel – tájékoztatta az Agrárminisztérium kedden az MTI-t. A közlemény szerint Nagy István a találkozón arra emlékeztetett, fontos határidőhöz érkezünk hamarosan. Szeptember 15-én lejár ugyanis az ukrán gabona uniós behozatali tilalma.

– Az intézkedést mindenképpen meg kell hosszabbítani, de Brüsszel hallgat, nekünk azonban lépnünk kell. Továbbra is meg kell őrizni a frontországok egységét, és meg kell védenünk a gazdáink érdekeit. Ha kell, nemzeti intézkedéssel fogjuk az importtilalmat fenntartani, amivel a szlovák tárcavezető is egyetértett – tette hozzá. Nagy István szerint a nemzetközi nagytőke tulajdonában álló, nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása, amely nemcsak a határmenti, hanem valamennyi tagállam mezőgazdasági termelőjének komoly gondot fog okozni.

A magyar tárcavezető kifejtette, nem szabad szem elől tévesztenünk a szolidaritási folyosók eredeti célját, amely az ukrán mezőgazdasági termékek rászoruló országokba történő kivitelének megkönnyítése. „Vissza kell vezetni az ukrán gabonát a hagyományos exportpiacaira, ezért a fő célunk továbbra is a tranzit megkönnyítése. Ennek érdekében hazánk a mezőgazdasági termékek szállításának elősegítéséért forrásokat biztosít a magyar-ukrán határszakasz közelében található széles és normál nyomtávú vasúthálózat fejlesztésére és az átrakodó kapacitás növelésére” – emelte ki Nagy István.

A miniszter kitért arra is, Szlovákia Magyarországhoz hasonló kihívásokkal küzd, a raktárak tele vannak, és most kezdődik meg a napraforgó és a kukorica betakarítása, a gabona értékesítési piac pedig leállt. A miniszter hozzáfűzte, a magas szállítási költségeket tekintik az egyik fő problémának. „Ezért továbbra is javasoljuk az uniós alapokból finanszírozott, progresszív szállítási rendszer bevezetését, amelynek figyelembe kell vennie a termékek célpiacokra történő transzferéhez szükséges útvonal hosszát. A gabonabehozatali-tilalom meghosszabbítása a tranzittámogatással együtt segítené a nehézségek kezelését” – hangsúlyozta az agrártárca vezetője a közleményben.

Korábban a lengyel kormány kedden elfogadott határozatában arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat. A varsói miniszterelnöki hivatal honlapján elérhető határozat az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatali tilalmát tolná ki. A lengyel kormány szorgalmazza továbbá, hogy az EB tegyen azonnali lépéseket a Lengyelországban és az Európai Unió más tagállamaiban tevékenykedő helyi termelők „stabil és hatékony működését biztosító megoldások kidolgozására”.

– Amennyiben a bizottság a behozatali tilalmat nem hosszabbítja meg, Lengyelország nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot – áll a határozatban, hozzátéve, hogy az embargó addig marad hatályban, amíg az agrártermékek terén nem rendeződnek az lengyel-ukrán kapcsolatok.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter még a múlt szerdán megerősítette Varsó álláspontját, mely szerint az intézkedést meg kellene hosszabbítani az év végéig.