Gerinc gyógytorna derékfájósoknak: tényleg segíthet? (x)

Gerinc gyógytorna derékfájósoknak: tényleg segíthet? (x)

Fotó: Pixabay

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A derékfájás senki számára sem ismeretlen fogalom. Bár míg egyesek inkább a nagyszüleik és szüleik életéhez kötik ezt, a legtöbbeknek előbb-utóbb valamennyi kijut belőle. Az utóbbi egy év eseményei egyáltalán nincsenek a segítségünkre, hiszen a home office és a korlátozások több üléssel és kevesebb mozgással járó életmóddá alakította át rengeteg ember életét. Az, hogy egy kicsit fáj a derekunk nem jelenti azt, hogy rögtön szakemberhez kell fordulni, de ezt nem is halogathatjuk a végtelenségig. Ezt a kérdést járjuk körbe, de ki kell jelentenünk, hogy egy cikk (vagy cikkek) elolvasása nem helyettesíti a szakorvosi és/vagy gyógytornászi állapotfelmérést, diagnózist.

Milyen gerincproblémákon segíthet egy gyógytornász?

gerinctorna az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógytorna módszer. A gerinc fájdalmai rengeteg okból eredhetnek: ellentétben a különböző fájdalomcsillapítókkal, gélekkel, sok csontkovács technikával, a gyógytorna a kiváltó okot igyekszik megszüntetni. Ezért lehetséges, hogy a gyógytorna eredményei valóban maradandóak lesznek.

Az alábbi gerincproblémák gyógyíthatók gerinctornával:
– a gerincferdülés,
– az enyhébb gerincfájdalmak,
– az ülőmunka (itt még home office-ra sincs szükség, bármilyen irodai munka „megteszi”) következtében kialakult vagy kialakuló deréki- és nyaki gerincfájdalmak,
– a porckorongsérv, és
– a gerincsérv.

Gerincsérv műtét: szükséges a gerinctorna?

A gerinctorna lehetősége felmerül a gerincsérv műtét előtt és után is. Még ha az orvosi döntés az is, hogy a műtét elkerülhetetlen, akkor sem szabad feladni az izomerősítést és a környező ízületek mozgásának regenerálását. Tehát igen, a műtét előtt is érdemes gerinctornát végezni, ezzel előre gondolkodunk a műtét utáni periódusra és megkönnyítjük a későbbi regenerációt.

A műtét után pedig kötelező a rendszeres sportolás vagy tornázás, hiszen a tünetek és a sérv körülbelül egy, másfél éven belül ismét kiújulhat(nak).

Vannak negatív hatásai a gerinctornának?

Jó hír: ha megfelelően hajtjuk végre a gyakorlatokat, nem tudunk ilyesmikről. Minél több irányba, minél nagyobb (mozgás)terjedelemben használjuk a gerincünket, az általános mozgásbeli, mozgásszervi állapot annál jobb lesz.

Emellett a gerinctorna segít az ízületek és a porcok, tokok, szalagok táplálásában, az ízületi folyadékok áramlása és a vérkeringés is javul. A gerinctorna során nem csak a gerincünket használjuk, hanem a mozgási rendszerünk szinte teljes egészét, így javító hatását mindenhol tapasztalhatjuk a testünkben. A gyógytornász fokozatosan, kár és sérülés okozása nélkül tudja növelni a terhelést a gerinctorna során.

Ez a növelés pedig tovább fokozza a vérnyomást és a nyomást a hasűrre is. Erre tehát figyelni kell, főleg, ha korábban műtéten esett át, olyan betegségei vannak, mint a csontritkulás, cukorbetegség és magas vérnyomás. Ilyenkor, vagy hasi- esetleg lágyéksérv veszély esetén a lehetőség tovább növekedhet, fájdalmat okozva.

Ezek a kockázatok miatt is fontos, hogy folyamatosan konzultáljunk gyógytornászunkkal és kövessük figyelemmel a folyamatokat a saját testünkben.