Így változhat a kata

Így változhat a kata

A fodrászok, kozmetikusok taxisok nagy része is katás kisvállalkozóként dolgozik (Fotó: Pixabay)

Valamilyen megoldás szerint a minimálbérhez kellene igazítani a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata után fizetendő adót – erről beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek. Parragh László szerint így nőne ugyan a közteher összege, azonban 18 millió forintra emelkedne a most 12 milliós éves összeghatár, és nagyobb lenne az érintett vállalkozókat megillető társadalombiztosítási ellátás is.

A kamarai elnök szerint az adónem átalakítását nem lehet tovább halogatni, azt tartanák a legjobbnak, ha a nyáron már szavazna róla a parlament, és januárban lépnének életbe az új rendelkezések.

Parragh László felidézte azt is, hogy a kata bevezetésének legfőbb indoka annak idején az volt, hogy egyszerű és könnyen alkalmazható adó segítse azokat a kisvállalkozókat, akik kisebb költségű, a hétköznapokban sokszor igénybe vett szolgáltatásokat nyújtanak főleg a lakosságnak. – Semmi nem indokolja, hogy bonyolult céges adószabályok mellett működjenek például a fodrászok, az órások, a ruhajavítók, a kertészek vagy az otthonokban kisebb javításokat végző szerelők – mondta. Ugyanakkor – folytatta –, mára egy olyan vállalkozói kör is csatlakozott a katához, amely a legtöbbször nagyobb üzleti megrendeléseket teljesít, illetve munkaviszony elkerülésére, átminősítésére használja ezt az adózási formát. Az elnök szerint pedig az semmiképpen nem engedhető meg, hogy egyesek a céges szabályok kikerülésére, adóoptimalizálásra használják azt, ami kifejezetten a lakosságnak dolgozó kisvállalkozóknak szól.

Címkék: Parragh László, KATA