Javulhatnak a fiatalok lakáshoz jutási esélyei

Javulhatnak a fiatalok lakáshoz jutási esélyei

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok fiatal lakik mamahotelben még húszas évei közepén is, mert olyan magasak a lakásárak, és egyelőre olyan szigorúak az adósságfékek, hogy nem mernek, nem tudnak lakásvásárlásba vágni. Ezen a helyzeten enyhíthet a Magyar Nemzeti Bank legújabb javaslata, amelynek elfogadása esetén az eddigi húsz százalék önrészt megfeleznék.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az elképzelést elemezve arra hívta fel a figyelmet, hogy az önrész megfelezése egyrészt milliós nagyságrendű kezdeti kiadástól mentesítheti az érintetteket, másik oldalról pedig lerövidítené az önrészre történő spórolás idejét. Egy ilyen szabályozás felélénkítené az első lakásnak megfelelő garzonlakások piacát, azaz a 40 négyzetméteres és annál kisebb lakásokét, amelyek egyébként a kereslet szempontjából az utóbbi években az legnépszerűbbek között voltak.

Az árak persze így is magasak maradnak, de legalább nő az esély, hogy hamarabb jutnak önálló lakáshoz a pályakezdők. Budapesten például a 40 négyzetméteres vagy annál kisebb használt garzon lakások átlagos négyzetméterára 830 ezer forint volt. A szórás azonban igen nagy, a legalacsonyabban kínált lakás 605 ezer, a legdrágább pedig egymillió forint fölött volt négyzetméterenként. A hasonló méretű új lakások esetében az átlagos négyzetméterár 655 és 1,3 millió forint között szóródik, az átlag pedig 1,02 millió forint. A megyeszékhelyek közül Győrben 720 ezer, Debrecenben 637 ezer, Szegeden 478 ezer, Pécsen 477 ezer forintért, Miskolcon pedig 361 ezer forintért kínálták eladásra a maximum 40 négyzetméteres használt lakásokat, az új lakások esetében pedig 735-788 ezer forint között alakult az átlagár.

Egy 35-40 négyzetméteres használt fővárosi lakás 29-33 millió forintba került a fővárosban. A jegybanki javaslat alapján akár ennek az összegnek a tizedével bele lehet vágni a lakáshitel-felvételbe, azaz 26,1-29,9 millió forintos kölcsönre lenne szükség. Ekkora hitelösszegnél a végig fix kamatozású, 20 éves futamidejű lakáshitelek havi törlesztője 166-191 ezer forint lenne. Ez azonban a huszonéves fiatalok idei első féléves 244 ezer forintos nettó átlagos fizetését nézve jelentős kiadás és nem fér bele az az úgynevezett adósságfék-szabályokba, amelyek szerint 500 ezer forint nettó jövedelemnél kisebb kereset esetén annak legfeljebb a felét lehet hiteltörlesztésre fordítani. A havi büdzsét amúgy sem érdemes kifeszíteni az 50 százalékos törlesztési limitig és az is lényeges, hogy az adósságfék-szabálynál a bankok szigorúbbak is lehetnek.

A money.hu szakértői szerint ugyanakkor több államilag támogatott megoldás elérhető a fiataloknak, amelyek igénybevétele esetén mégis komoly lehetőséget nyújt az első lakás megszerzéséhez. A gyermekvállalást tervező házaspároknak például a babaváró kölcsön is opció, amelynek segítségével több 10 ezer forinttal szorítható le a havi törlesztés. A házaspárok esetén pedig mindketten lehetnek adóstársak, ebben az esetben több jövedelemre oszlik el a hitelteher. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az első lakáshoz jutás sok esetben a szülők segítségével történik, akik vagy közvetlen támogatással, vagy a hitel adóstársaként tudják segíteni a fiatalokat, s így már rábólinthatnak a bankok az igénylésre.

Balogh László arra is felhívta a figyelmet, hogy a jegybanki javaslat akár felére is csökkenheti az önrész előteremtéséhez szükséges időt. Budapesten, Veszprémben és Győrben jelenleg több mint két évnyi átlagfizetést szükséges félretenni a fiataloknak csak az önrész előteremtéséhez. Szolnokon, Miskolcon, Békéscsabán és Salgótarjánban viszont egy év vagy még rövidebb idő is elegendő ehhez a 20-29 éves fiatalok országos átlagfizetésével kalkulálva. Ezek a megtakarítási idők a jegybanki javaslat megvalósításával felére csökkennének.

A 25 év alattiak szja-mentessége is javítja a fiatalok esélyeit, hiszen magasabb lesz a nettó jövedelmük jövőre, és így hamarabb összejöhet a lakásvásárláshoz az önrész. Könnyítést jelenthetne az érintett fiataloknak az is, ha a 10 százalékos önrész mellett valamilyen állami garanciaprogram kapcsolódna a kölcsönhöz. Az ingatlan.com szakértője szerint, ha a javaslat életbe lép, akkor amellett, hogy élénkítheti a használt és új garzonok piacát, az albérletpiacra is hatással lehet. Egyrészt csökkentheti a kiadó lakások iránti keresletet, ha még többen döntenek az ingatlanvásárlás mellett, másrészt pedig növelheti az igényt az eladó garzonlakásokra, mivel ezek jelentik a belépőszintet az ingatlanpiacra. A fiatalok minél előbbi ingatlanhoz jutása azt is jelentené, hogy onnantól kezdve a jövőbeni lakásdrágulások már a saját zsebüket gazdagítanák.