Akár kétszámjegyű is lehet az infláció éves szinten

Akár kétszámjegyű is lehet az infláció éves szinten

Húszezer forintosok (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közeli, de jó eséllyel a kicsit távolabbi jövő sem hoz jelentős javulást – erről beszélt a Magyar Hang által megkérdezett szakértő annak kapcsán, hogy jelentősen meghaladta a februári 8,3 százalékos infláció a pénzromlás januárban mért 7,9 százalékos szintjét. Az elkövetkező két-három hónapban biztosan gyorsulni fog az infláció, de a háború kimenetelétől függően éves szinten akár magasabb is lehet, mint amit februárban mért a KSH.

Az év első két hónapjában az ilyenkor szokásos áremelkedés háromszorosát mérte a statisztikai hivatal, hiszen januárról februárra 1,1 százalékkal nőttek az árak. Ez azt mutatja, hogy a vállalkozások áthárítják az emelkedő szállítási, alapanyag- és energiaköltségek, valamint a béremelkedés terheit a vásárlókra. A 8,3 százalékos infláció úgy alakult ki, hogy abban még nincs benne sem a jelentősen gyengülő forint hatása, sem pedig az orosz-ukrán háború sokkja – mondta a Magyar Hangnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A szakember szerint a következő hónapban azonban a mostani hatásokat erősíteni fogja az említett két tényező. Egyrészt az importőrök át fogják hárítani a gyengébb forint okozta költségemelkedést a fogyasztókra, másrészt tovább fogja erősíteni az inflációt, hogy a háború hírére az egekbe szöktek az energiaárak, és általában is jelentősen növekedtek a nyersanyagárak. Ezen túlmenően a bérnyomás sem enyhül, ami szintén ebbe az irányba hat.

A februári inflációs adat értékelésénél azt is figyelembe kell venni, hogy a bevezetett árstop néhány tized százalékkal visszavágta a havi adatot. Anélkül a pénzromlás havi értéke a januárival egyező 1,4 százalékos lehetett volna, az éves infláció pedig valahol 8,5 százalék felett.

– Az elkövetkező két-három hónapban semmi javulás nem várható, ugyanis hiába lassítja valamelyest az inflációt, hogy egy évvel ezelőtt volt egy masszívabb energiaáremelkedés, ha a másik oldalon ennél sokkal erőteljesebb hatások mutatkoznak. Így egy negyedévre előre tekintve azt kell mondanom, gyorsulni fog az infláció. A kérdés az, hogy marad egyszámjegyű, vagy valamelyik hónapban már kétszámjegyű pénzromlásról beszélhetünk.

Az elemző szerint hosszabb távon semmiképpen nem fogja fenntartani a kormány az árstopot, így ennek is emelő hatása lesz az árakra, még akkor is, ha rendeződik az ukrajnai helyzet. Ekkor sem lehet ugyanis arra számítani, hogy azonnal visszaesnek az energiaárak, illetve az is illúzió, hogy a megemelkedett termékárakat visszavágják vállalkozások.

– Becslésem szerint május-júniusban kicsivel tíz százalék fölött alakulhat az infláció mértéke, majd az év második felében onnan fog visszarendeződni. Ez a forgatókönyv azonban csak abban az esetben valósulhat meg, ha fennmarad a rezsicsökkentés rendszere. A költségvetés állapotát és a jelenlegi energiaárakat figyelembevéve ugyanis komolyan felvetődik a rezsicsökkentés fenntarthatósága. Több száz, ha nem ezermilliárdos az energiaszolgáltatók vesztesége, amelyet az amúgy is jelentős hiánnyal tervezett költségvetésnek kell pótolnia. Amennyiben tehát tartósan is magasban maradnak az energiaárak, úgy – ha nem is kell feltétlenül teljes mértékben feladni – de át kell szabni a rezsicsökkentés rendszerét, hogy kisebb terhet jelentsen a költségvetés számára, ez viszont ismét csak felfelé lökheti az árakat – vázolta a lehetséges jövőt Virovácz Péter.

Annak is van esélye, hogy a magasban ragadnak az energiaárak, az Európai Unió ugyanis deklarálta, hogy csökkenteni fogja függését az orosz gáztól, illetve energiahordozóktól. Ennek azonban az lesz az ára, hogy egyrészt vagyonokat költenek el a szükséges infrastruktúra kiépítésére, másrészt pedig a jelenleginél csak drágábban lehet majd beszerezni az energiahordozókat.

Kérdésünkre az elemző elmondta, előzetesen azt lehet mondani, hogy 8–9,5 százalék között lehet az idei év egészében az infláció. Ha azonban elhúzódik a válság, és magasban maradnak az energiaárak, akár kétszámjegyű is lehet az éves infláció.

Petschnig Mária Zita közgazdász is arról beszélt a 24.hu-nak, hogy lesz még jóval magasabb az áremelkedések üteme, mert a befagyasztott árak termékköre – beleértve az évek óta rögzített energiaárakat és a szemétszállítási díjakat is – az összes fogyasztás mintegy 15 százalékát teszi ki. Ezért jelenleg elfojtott az infláció. Szerinte ez sokáig nem tartható, sem az üzemanyagoknál, sem az energiaáraknál, hiszen az utóbbi már most több százmilliárd forint mínuszt jelent az MVM-nél a beszerzési és az értékesítési ár különbségéből adódóan.