Ki fogja végül kifizetni a kiskereskedelmi különadót?

Ki fogja végül kifizetni a kiskereskedelmi különadót?

Fotó: Unsplash/Fikri Rasyid

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen átrendezheti a kiskereskedelmi piacot a kormány különadója, amelynek jelentős részét tíz cég fogja fizetni – írja a Népszava.

Az adó jelentős részét tíz cég fogja befizetni, azok akik százmilliárd forintnál nagyobb forgalmat bonyolítanak, így a legnagyobb kulccsal 2,5 százalékkal adóznak – nyilatkozta a Népszavának Laczka Sándor, a Deloitte Zrt. adózási igazgatója.

Ezek a Tesco, a Spar, a Lidl, az Auchan, a Penny Market és az Aldi, a benzinforgalmazók közül pedig a Mol, a Shell és az OMV lesznek valószínűleg. Ezen cégek profitját jelentősen csökkenti, vagy – néhány élelmiszerlánc esetében – akár le is nullázhatja a kiskereskedelmi adó. A legnagyobb piaci szereplő, a Tesco esetében elérheti a 15 milliárd forintot a befizetendő összeg, ami a cég 2018-ban elért 32,8 milliárdos profitjának a fele.

Márciusban 900 embert vett fel a Spar, a különadó miatt máris visszanyesik a létszámot | Magyar Hang

A magyar láncok – Coop, CBA, Reál – hiába nagyok, mert leánycégbe szervezve működnek, így kiesnek a 2,5 százalékos adó hatálya alól.

A lap emlékeztet Orbán Viktor miniszterelnök 2016-os kijelentésére, mely szerint „négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat”. A jelenlegi helyzet pedig egyes hazai szereplőket arra csábíthat, hogy ennek megfelelően értelmében megpróbálják a profitjukat vesztő kiskereskedelmi cégeket felvásárolni.

Hozzáteszik: piaci szakértők szerint jelenleg egyik cég sem vásárolható fel olcsón, ám középtávon lehet olyan társaság az élbolyban, amely megfelelő ajánlat esetén kiszállna a magyar piacról.

Addig is a kiskereskedelmi adó egy részét minden bizonnyal a fogyasztókra hárítják, vagyis csak az adó miatt is lehetnek áremelkedések. De a magyar beszállítók sem járnak jól az adóval: jelenleg egyes kereskedelmi láncok fölvállalva a „fogyassz hazai terméket” filozófiát, hajlandóak kisebb profittal forgalmazni az itthoni termékeket annak érdekében, hogy versenyképesek legyenek az olcsóbb, de akár jobb minőségű német, osztrák, vagy akár szlovák élelmiszeripari termékekkel. A jövőben a magyar termékek ezen megkülönböztetése megszűnhet az adó miatt. A kormány viszont ezt kivédendő egy kormányrendeletben – egyelőre a vészhelyzet idejére – rögzítette, hogy a kereskedők nem csökkenthetik egyoldalúan a beszerzési árat, és nem is fenyegethetik a beszállítókat a rendelések csökkentésével a kisebb ár elérése érdekében.