Kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a bankköltség

Kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a bankköltség

Különböző címletû magyar pénzérmék, középen egy 2009-ben kibocsátott 200 forintos érme. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan 17-18 százalék körüli lesz az infláció 2023-ban, és hasonló mértékben emelhetik díjaikat a bankok. A vonatkozó szabályok szerint ugyanis minden évben legfeljebb a megelőző esztendőben mért infláció mértékével növelhetik a számlavezetéssel kapcsolatosan beszedett összeget a pénzintézetek. Az érvényben lévő uniós szabályok szerint január végéig minden banknak részletesen közölni kell ügyfeleivel, hogy az előző évben milyen díjakat és költségeket számoltak fel a számla használatának fejében.

– Érdemes ezt a dokumentumot akkurátusan áttanulmányozni, hogy tisztában legyen az ember, mely szolgáltatásért mekkora díjat számít fel bankja, majd ennek ismeretében dönteni, keres-e új számlacsomagot, vagy megelégszik az eddigivel – mondta lapunknak a BiztosDöntés.hu alapítója. Gergely Péter felhívta a figyelmet, tavaly a pénzintézetek nagy része élt a maximális, 14,5 százalékos emelési lehetőséggel, így akár idén is sor kerülhet hasonló lépésre.

– A bank által közölt adatokat tanulmányozva az ember számos lehetőséget talál a díjemelkedés kikerülésére. Különösen azoknak érdemes elmerülni a kapott adatok részleteiben, akik régen kötötték bankszámla-szerződésüket, és azóta sem nagyon módosítottak azon. A tavalyi év második felétől kötelező alapszámlacsomag például jó megoldást jelenthet azoknak, akiknek relatíve kevés tranzakciója, utalása van. A nyugdíjasoknak, illetve azoknak érdemes ezt a számlacsomagot megfontolni, akiknek korábban nem volt banki kapcsolata. Sok esetben még bankot sem kell váltani, mert a legtöbb pénzintézetnél igen változatos csomagok között választhat az ember.

A szakértő magyarázatként hozzátette, ennek a számlacsomagnak a maximális díja 2023-ban még a minimálbér 1,5 százaléka lehetett, idén azonban már csak fél százaléka, így ebben az évben annak nagysága 3000 forintról ezer forintra csökkent. Ezen az összegen felül más díjat nem számolhat fel a pénzintézet, így az ügyfél ingyen kapja a bankkártyát, havi százezer forint erejéig legfeljebb négy alkalommal utalhat, élhet a havi legfeljebb két alkalommal összesen 150 ezer forintos pénzfelvétel lehetőségével. Ezen túlmenően korlátlan számú csoportos beszedési megbízást adhat a banknak. Ha például közüzemi (rezsi) és egyéb rendszeres – havi, negyedéves, féléves, éves – befizetéseit ilyen módon teljesíti, jelentős összeget takaríthat meg. Annál is inkább érdemes élni ezzel a lehetőséggel, mert nagyon sok szolgáltató, például a biztosítók is preferálják ezt a fizetési módot – esetleg még kedvezményt is adnak a díjból –, és az ügyfélnek is kényelmesebb, mert biztosan nem feledkezik meg a fizetésről. Gergely Péter negatívumként említette, hogy aki az alapszámlát választja, annak nem lehet más számlája, illetve hogy a számlacsomagban nincs lehetőség folyószámlahitelt igényelni.

– Azzal is tisztában kell lenni, hogy a bankok jellemzően nem azonos mértékben emelik a számlacsomaghoz kapcsolódó díjtételeket. Egyfajta díjemelkedésként lehet értékelni például, hogy kevesebb az ingyenes kártyaakció, illetve hogy a plasztikok jobban drágulnak, mint az egyéb szolgáltatások díjtételei. Átlagos bankhasználat mellett az sms üzeneteken lehet a legtöbbet spórolni. Ha ugyanis ezek helyett úgynevezett push üzenetekben érkezik az ügyfél mobiltelefonjára a banki tranzakciókról szóló üzenet, akkor az értesítések után egyetlen fillért sem számolnak fel, legfeljebb a push szolgáltatás havi néhány száz forintos díja jelent költséget. Annál is inkább érdemes ezen elgondolkodni, mert a jegybank számításai szerint az ügyfelek által a sms-ekért fizetett átlagos éves díj 6390 forint körül alakult 2022-ben, ám volt, aki havonta fizetett ennyit, többszázezer ügyfél számláját pedig évente több mint húszezer forinttal terhelték meg a bankok. Aki pedig ódzkodik a push üzenetektől, az beállíthatja, hogy csak bizonyos összegű tranzakció fölött küldjön sms-t a bank. Logikus ezt a határt 10, vagy 15 ezer forintra állítani, így a kisebb összegű vásárlások után nem kell túlságosan sok sms költségét megfizetni – magyarázta a szakértő.

Gergely Péter szerint még ennél is többet spórolhatnak azok az ügyfelek, akik havonta legalább 15 tranzakciót végeznek, számukra ugyanis egyre több bank kínál fix díjas csomagot, amelyben korlátlan számú tranzakciót biztosítanak az ügyfélnek. Még ennél is kedvezőbb helyzetben vannak azok, akiknek számlájára minden hónapban jelentősebb összeg érkezik. Ez esetben ugyanis a bank sem számlavezetési, sem egyéb díjat nem számol fel a rendszeresen érkező jelentős átutalás fejében. Korábban a relatíve nagy összegű, prémium szolgáltatásként kínálta három-négy bank ezt a szolgáltatást, a jelenlegi jövedelmi viszonyok között azonban a szolgáltatás feltételeként elvárt 400-450 ezer forint már nem kiugróan magas. Már csak azért sem, mert a nettó átlagkereset közelíti a 400 ezer forintot, nem is beszélve arról, ha egy családban legalább két kereső van, és megelégszenek egyetlen bankszámlával, akkor gond nélkül teljesíthető ez a feltétel. Ez utóbbi esetben tovább lehet csökkenteni a bankköltséget, ha társkártya helyett a mobiltelefonba applikálja a család minden tagja a számlához tartozó főkártyát. Így többen is használhatják fizetésre a kártyát, hiszen az elfogadó helyek döntő többségében a kártyaolvasó már rendelkezik érintőfunkcióval, kártya pedig biztonságban lapulhat otthon a fiókban.