KSH: 0,4 százalékkal csökkent a GDP az egy évvel ezelőttihez képest

KSH: 0,4 százalékkal csökkent a GDP az egy évvel ezelőttihez képest

Varga Mihály pénzügyminiszter (Forrás: Varga Mihály/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 III. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva – derült ki a KSH keddi gyorsjelentéséből. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9%-kal nőtt, véget ért a recesszió.

Kifejtették: a gazdasági teljesítmény csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet. A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte. A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése.

Az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye. 2023. I–III. negyedévben a bruttó hazai termék mind a nyers, mind a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 1,2%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Címkék: GDP