Lakossági napenergia-program: 40 perc alatt összeomlott a regisztrációs portál

Lakossági napenergia-program: 40 perc alatt összeomlott a regisztrációs portál

Napelem-panelek egy ház tetején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Ahogy arra számítani lehetett, a pályázók rohama miatt gyakorlatilag lehetetlen elvégezni az előregisztrációt az idei Napenergia Plusz Programra, amelyet magánszemélyek számára írt ki az Energiaügy Minisztérium. A pályázati felületen elvileg hétfőn délelőtt 10 órától lehetett regisztrálni, a roham pedig borítékolható volt, hiszen a 75 milliárd forintos keretösszegből egy pályázó maximálisan 5 millió forintot hívhat le, ebből kiindulva tehát hétfő délelőtt országosan mindössze 15 ezer igénylő előzetes online regisztrációjára kerülhet(ett) sor.

Az online ügyintézéssel mi is megpróbálkoztunk: 10 óra előtt megjelent egy félpercenként automatikusan frissülő tájékoztató, amelyből kiderült, a Napenergia Plusz Program pályázati felületének várószobájában vagyunk. Innen a rendszer belépési sorrendben, automatikusan engedi tovább a jelentkezni kívánókat a pályázati felületre, „amint az lehetségessé válik”. A várakozás becsült idejét is jelezték, ami ahelyett, hogy csökkent volna, csak nőtt. Az eleinte írt 10 perces várakozási idő 25 perc elteltével már 150 perc volt, igaz, időközben még a virtuális várószobából többször is ki lettünk dobva, 10.40-kor pedig véglegesen. A felület azóta is elérhetetlen.

A program keretében – ahogy fentebb írtuk – 75 milliárd forintot osztanak szét, a legnagyobb támogatási arány 65 százalékos lehet, az elnyerhető összeg maximuma pedig 5 millió forint. Az energiaügyi tárca szerint ezáltal egy beruházás kevesebb mint 10 év alatt megtérülhet. Az elismert költségek közül a két legnagyobb maga a napelem, illetve a hozzá tartozó, meghatározott méretű energiatároló lehet, de több egyéb kapcsolódó feladatot is enged elszámolni a pályázat. A fejlesztések célja az, hogy a napközben megtermelt villamos energiát minél nagyobb arányban helyben este és éjszaka el is használja a háztartás, hogy minél kevésbé terhelje a hálózatot. Ez a háztartásnak is érdeke, hiszen a fel nem használt, betáplált áramért mindössze bruttó 5 forintot fizet az állami energiaszolgáltató. Az elszámolási rendszerhez a pályázat nyerteseinek kötelező csatlakozni.