Lezárult a tranzakció, az MVM-é lett az E.ON Hungária negyede

Lezárult a tranzakció, az MVM-é lett az E.ON Hungária negyede

(Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MVM Energetika Zrt. december 15-én sikeresen lezárta az E.ON Hungária Zrt. kisebbségi tulajdoni hányadát érintő részvényadásvételt, amellyel az MVM Zrt. 25 százalékos közvetlen részesedést szerzett az E.ON Hungária Zrt.-ben – közölte az MVM a tőzsde honlapján szerdán. Az E.ON Hungária Zrt. 25 százalékos részesedésének megvásárlása mérföldkő az MVM számára, amellyel pénzügyi befektetővé válik az E.ON Hungária Csoportban – tájékoztatta az MVM az MTI-hez eljuttaott közleményében.

Emlékeztetnek: ez az ügylet a 2019. október 3-án az MVM Zrt. és az E.ON Beteiligungen GmbH által aláírt átfogó keretmegállapodás utolsó lépése. Az ÉMÁSZ Hálózati Kft. korábbi megvásárlásával erősödött az MVM Csoport lakossági ellátáshoz kapcsolódó, stratégiai eszközállománya, az ELMŰ-ÉMÁSZ egyetemes szolgáltatási ügyfeleinek átvételével pedig tovább bővült az MVM lakossági portfóliója.

A keretmegállapodás alapján létrejött tranzakciók hozzájárultak az MVM és az E.ON Hungária Csoport portfólióinak optimalizálásához, illetve támogatják a vállalatcsoportok hosszú távú stratégiáját is – hangsúlyozzák a  közleményben. Kitérnek arra is, hogy az E.ON Hungária Csoport a 2019-ben kezdődött tranzakciósorozat részeként az ELMŰ Hálózati Kft. integrációjával optimalizálta villamos hálózati elosztói portfólióját, és a korábbiakhoz képest hasonlóan jelentős piaci szereplőként, fókuszáltabb területen működik. A vállalatcsoport előremutató hálózati- és ügyfélmegoldásokat nyújtva kíván ügyfelei partnerei lenni a jelenleg zajló energiaátmenetben.  

A Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatások alapján a 100 százalékban állami tulajdonú, tavaly év végén 1619 milliárd forint saját tőkével rendelkező MVM csoport értékesítési árbevétele 2020-ban 1424 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1325 milliárd forinttal. Működési eredménye 2020-ban 13,214 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 50,769 milliárd forinttal. Adózás után a csoport 2020-ban 4 milliárd forintot közelítő veszteséget számolt el, 2019-ben 20 milliárdot meghaladó nyereséget mutatott ki.

 

Címkék: MVM, E.ON