Matolcsy György betiltaná a kriptovaluták bányászatát az EU-ban

Matolcsy György betiltaná a kriptovaluták bányászatát az EU-ban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban – így kezdte a Facebookon  is olvasható közleményét Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Mint azt a posztjában megjegyzi: Kína múlt szeptemberben minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított, az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja.

„Teljes mértékben egyetértek a javaslattal és támogatom az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Uniónak be kellene tiltania a legtöbb új, a bitcoinhoz hasonló eszköz bányászatának gyakorlatát. Egyértelmű, hogy a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek.

Az orosz központi bank helyesen állapítja meg, hogy »a kriptovaluták szédítő iramú növekedését és piaci értékét elsősorban a jövőbeli növekedésen alapuló spekulatív kereslet határozza meg, ami pedig buborékokat hoz létre«” – írja a jegybankelnök.

Matolcsy szerint az EU országainak közösen fellépve kellene megelőzniük az új pénzügyi piramisjátékok és buborékok kialakulását. Azt javasolja, hogy az uniós állampolgárok és cégek külföldön, a szabályozó szervek ellenőrzése mellett tarthassanak kriptovalutákat.

A kriptovaluták bányászata a környezetvédőktől is rengeteg kritikát kap, mivel a bányászatuk nagyon energiaigényes, épp ezért fokozottan környezetszennyező.