Megugrott a munkanélküliség a fiatalok körében

Megugrott a munkanélküliség a fiatalok körében

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a teljes lakosság körében a tavalyihoz képest csökkent a munkanélküliség, viszont a fiatalok körében romlottak a foglalkoztatottsági mutatók – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből, amit az MTI ismertetett. Bár jelentős a munkaerőhiány, a munkanélküliek száma mégis stagnál, tehát a munkaerő-kereslet és a -kínálat nem talál egymásra.

Az idei július és szeptember közti időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 190 ezer fő volt, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos. A tavalyihoz képest a 15-74 éves munkanélküliek száma 18 ezerrel, a munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal csökkent.

A 15-24 éves munkanélküliek száma viszont 1,4 százalékponttal, 14,5 százalékra nőtt, mostanra már 46 ezren vannak. Az összes munkanélküliek egynegyedét a fiatalok teszik ki. Eközben a 25-54 évesek munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,3 százalékra csökkent, ahogy az 55-74 közöttieké is esett kicsit, 0,4 százalékponttal, 2,7 százalékra.

Szeptember végére a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 22,6 százalékkal, 250 ezer főre csökkent. Július és szeptember között az egy évvel ezelőttihez képest a foglalkoztatottak száma 36 ezerrel nőtt, már 4 millió 663 ezren voltak. A magyarországi háztartások külföldön dolgozó tagjainak száma 19 ezerrel csökkent.