Maximum 14 százalékos kamattámogatást kaphatnak a gazdák

Maximum 14 százalékos kamattámogatást kaphatnak a gazdák

Nagy István agrárminiszter-jelölt kinevezés elõtti meghallgatásán az Országgyûlés fenntartható fejlõdés bizottságának ülésén az Országgyûlés Irodaházában 2018. május 15-én (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatára a kormány a hitelmoratórium megteremtése mellett egy rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási programról döntött – jelentette be Nagy István agrárminiszter vasárnap egy Facebook-videóban.

A kormányhivatalok által igazolt aszálykár sújtotta növénytermesztők valamint az összes állattartó újonnan felvett Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahiteléhez az Agrárminisztérium a szükséges mértékű, de legfeljebb 14 százalékos kamattámogatást biztosít. Mindezt úgy, hogy a az éves kamatteher 3 százalék legyen – mondta. Hozzátette: a kiemelt támogatás a legkésőbb 2022. december 31-ig megkötött új hitelekre nyújtható.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy augusztus végéig mintegy 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek a termelők aszálykárt. A szárazság és a csapadékhiány a tavaszi vetésű kultúrákat különösen súlyosan érinti, illetve az állattenyésztők takarmánybázisát is veszélyezteti.

A tárca közleményt is kiadott, ebben a miniszter hangsúlyozta: az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatára a kormány az évszázad egyik legsúlyosabb aszályát elszenvedő agrárvállalkozások számára kiemelten kedvező kamatozású, szabad felhasználású folyószámlahitel felvételének lehetőségét biztosítja. A szükséges jogszabály-módosításokat és a végrehajtásban közreműködő partnerekkel az egyeztetéseket az Agrárminisztérium soron kívül elkezdi, hogy a kedvezményes hitel minél előbb hozzáférhető legyen – emelte ki Nagy István. A tárcavezető elmondta, a gazdák a nehézségek idején is számíthatnak a kormányra. Az agrárium előtt álló kihívásokat ugyanis közösen összefogva, a nehézségekből erőt merítve, együtt lehet leküzdeni – áll a közleményben.

Nagy István még július 31-én jelentette be, hogy ötpontos kárenyhítési tervet fogadott el a kormány, ennek része volt egy hitelmoratórium is. Majd néhány nappal később azt is közölte a minisztérium, hogy kamattámogatott hitel is elérhető lesz majd.