Növeli a támogatásokat Ausztria, amelyekkel a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került családokat segítik

Növeli a támogatásokat Ausztria, amelyekkel a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került családokat segítik

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

–A koronavírus-járvány negatív szociális hatásainak ellensúlyozása érdekében Ausztriában megnövelik a családtámogatásra szánt összegeket – jelentette be Susanne Raab ifjúsági és családügyi miniszter szerdán Rudolf Anschober szociális és egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Raab kiemelte, hogy a pandémia sok család életében egzisztenciális gondokat okozott, vagy okoz jelenleg is, ezért 50 millió euróval megemelték az úgynevezett „vészhelyzeti alapokat”. Támogatást ebből a forrásból elsősorban azok a gyermekes családok igényelhetnek, amelyekben az egyik vagy másik szülő a koronavírus-járvány, illetve az ezzel járó gazdasági válság következtében vesztette el a munkáját, vagy rövidített munkaidőben kényszerül dolgozni. Az igények bejelentési határidejét június 30-ig meghosszabbították. Ezen túlmenően azoknak, akiknek 2020 márciusa és 2021 februárja között járt le a családi pótlékra való jogosultsága, de a pótlékot továbbra is folyósították nekik, nem kell a visszafizetéstől tartaniuk, a kormány ezúttal eltekint a jogosultság felülvizsgálatától.

Anschober pedig bejelentette, hogy további 26 millió eurót bocsátanak rendelkezésre a különösen rászoruló gyermekes családoknak, akik önhibájukon kívül kerültek a szegénység küszöbére. Ez a támogatás is arra hivatott, „hogy megakadályozzák, illetve megelőzzék a súlyos szociális válságot” – tette hozzá a tárcavezető. A miniszter szólt arról is, hogy az oltásoknak köszönhetően hamarosan enyhítenek az idősotthonok látogatási szabályain, miszerint – a maszkviselés és a kötelező negatív teszt mellett – már két személy – a korábbi eggyel szemben – együttesen és egy időben is látogathatja ezentúl hozzátartozóját.

Arra az újságírói kérdésre, hogy előnyt élveznek-e majd a beoltottak a tervezett lazítások és enyhítések során, Anschober így válaszolt: „Az létfontosságú, hogy megalkossunk egy stratégiát, hogyan tudunk, hogyan kell és lehet majd a jövőben együtt élnünk a vírussal, továbbá, hogy miként tudunk visszatérni – legalább viszonylagosan – a normál életünkhöz. Ennek részét jelenthetik a vírussal szemben védettséget szerzett egyének lehetséges többletjogai, amit májusig ki fogunk dolgozni.”

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2006 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 450 377 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1323, az intenzív kezelésre szorulók 256-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 36-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8470-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 424 348.