Nyugtat az MNB: minden eszközt készek alkalmazni a pénzpiaci stabilitásért

Nyugtat az MNB: minden eszközt készek alkalmazni a pénzpiaci stabilitásért

Az MNB épülete (Fotó: Wikipédia/Yelkrokoyade)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jegybank a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása érdekében, akár csak eddig, kész minden monetáris politikai eszközének alkalmazására – jelentette ki Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy a devizapiaci jegybanki intervencióra vonatkozó kérdéseket az MNB, mint ahogy eddig sem, úgy most sem kommentálja. – Kiemelte, hogy az elmúlt másfél hétben mintegy 600 milliárd forintnyi pozíciót építettek ki a pénzpiacokon a forint ellen. Ekkora pozícióra volt már példa, de ilyen gyors felépülésére még nem – tette hozzá. A jegybank a kamatok emelésével meg tudja növelni a pozíciók tartásának költségét, azok lezárásának pedig a forintot erősítő hatása lesz.

A forint gyengülésének hátterében az orosz-ukrán háború okozta, az egész régiót érintő kockázat-növekedés áll – jegyezte meg az alelnök.

(MTI)

Címkék: forint, deviza, MNB