Óriási a kereslet a napelemek iránt

Óriási a kereslet a napelemek iránt

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A drasztikus gáz és villanyáram áremelés bejelentése óta jelentősen megnőtt a napelemek iránti kereslet. Az ATV híradójának nyilatkozó szakember szerint az energia piaci ára várhatóan tovább fog emelkedni, így a napelemek megtérülési ideje folyamatosan csökken. Kujáni Péter, az Energiatakarék értékesítési vezetője a híradónknak azt mondta: a rezsicsökkentés módosításának bejelentése óta nyolcszorosára nőtt a kereslet a napelemek iránt.

„Támogatást jelenleg kétféle módon lehet igényelni. Egyik az otthonfelújítási program, amin belül 50 százalékig terjed a támogatás maximális összege” – kezdte az Energiatakarék értékesítési vezetője.

„Illetőleg szeptembertől indul az RRF alapból a második és egyben utolsó fordulója, ahol ugyan 100 százaléknak hívják, csak időközben másfél év alatt annyira megemelkedtek az árak meg az árfolyam változás miatt nem fogja száz százalékban lefedni a rendszereket, de nagyon magas mértékben támogatott módon lehet pályázni napelem rendszerre” – tette hozzá.

Kujáni Péter azt is elmondta, az engedélyeket aszerint adják ki, hogy az adott helyszínen lévő hálózat mit bír el. Hozzátette: a napelem rendszerek szaldó elszámolásúak, vagyis éves egyszer történik leolvasás.

Kujáni Péter hozzátette: a megnövekedett igény miatt körülbelül ősz végétől jelentősen meghosszabbodik az engedélyeztetési is telepítési folyamat ideje.

Címkék: támogatás, napelem