Népszava: jóval többet fizethettünk az orosz gázért novemberben, mint amit a tőzsdei ár indokolna

Népszava: jóval többet fizethettünk az orosz gázért novemberben, mint amit a tőzsdei ár indokolna

Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár orosz gáztarifánk novemberben 13 százalékkal, ezer köbméterenként 2162 euróra csökkent, az ár alapjául szolgáló, TTF-nek nevezett holland gáztőzsde irányadó, szeptemberi mutatója ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal esett. Így az Orbán-kormány által oly sokat dicsért, 2021 végén megkötött magyar-orosz gázszerződés alapján a tőzsdei szintre rászámolt orosz felár az októberi 8 százalékról 10 százalékra nőtt – számolta ki a Népszava a KSH frissen megjelent novemberi külkereskedelmi adataiból.

A nyilvántartás szerint novemberben igen sok, 530 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, ami az új magyar-orosz gázszerződés 2021 októberi életbe lépése óta a legmagasabb érték, de a korábbiakat nem éri el. A gázért csak novemberben 1,1 milliárd eurót, 473 milliárd forintot fizettünk ki Putyinéknak. A novemberi átlagár köbméterenként, hazai fizetőeszközben meglehetős magas, 893 forint. A novemberben vásárolt orosz gázmennyiségért a tőzsdén ugyanazon időszak során feleannyit, 1155 eurót kellett volna fizetni. Ezzel az MVM, illetve a magyar állam 220 milliárd forintot takarított volna meg.

A Népszava hozzátette, hogy a kimutatásban nem lelni annak az őszi kormányzati bejelentésnek a nyomát, hogy az orosz ár megawattóránként (MWh) 150 eurós szintje feletti hányadot 2022 októbere és 2023 márciusa között elegendő 2024-2026 egyazon havában, egyenlő részletekben törlesztenünk. A MWh-nkénti orosz gázárunk októberben 255, novemberben pedig 221 euróra jön ki. Így nemhogy 150 eurós ár nem látszik, de még nőtt is a tőzsdéhez viszonyított felár. Az okokat firtató érdeklődésükre egy hónapja hasztalan várják a szaktárca válaszát. 

Az irányadó holland TTF tőzsdén az egy magawattórányi földgáz ára péntekre 53 euró körüli szintre esett. Az energiahordozó az orosz-ukrán háború kitörését megelőzően fél évvel, 2021 szeptemberében volt legutóbb ezen az árszinten. A gáz ára tavaly augusztusban tetőzött 345 eurón, azóta azonban egy-két kilengéstől eltekintve folyamatosan esik.