Már 2021 szeptemberi szintre zuhant a gáz ára a tőzsdén, de ebből mit sem érzünk

Már 2021 szeptemberi szintre zuhant a gáz ára a tőzsdén, de ebből mit sem érzünk

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben 2022. február 1-jén. (MTI/Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az irányadó holland TTF tőzsdén az egy magawattórányi földgáz ára péntekre 53 euró körüli szintre esett. Az energiahordozó az orosz-ukrán háború kitörését megelőzően fél évvel, 2021 szeptemberében volt legutóbb ezen az árszinten. A gáz ára tavaly augusztusban tetőzött 345 eurón, azóta azonban egy-két kilengéstől eltekintve folyamatosan esik.

Ez a tarifa ugyanakkor sajnos nem az, mint amelyiken Magyarország szerzi be a gázt. A legnagyobb hazai importőr, az MVM-csoport és a Gazprom hosszú távú szerződése részleteiben ugyan nem nyilvános, de annyit lehet tudni, hogy az árazása kéthónapos csúszással a tőzsdei jegyzéseket követi. Tehát most januárban – amikor 77 és 53 euró között volt a földgáz ára megawattóránként–, az MVM esetében a novemberi TTF-jegyzés az irányadó, amikor még 107 és 150 euró között alakultak az árak.

Erre a jelenleg igen kedvezőtlen helyzetre mutatott rá a minap publikált elemzésében a G7.hu is. A gazdasági portál az Eurostat külkereskedelmi statisztikái alapján azt írta, hogy míg novemberben egy köbméter gáz átlagosan közel két és fél euróért, akkori árfolyamon 965 forintért érkezett az országba, ugyanebben a hónapban az átlagos tőzsdei jegyzés nem érte el a köbméterenkénti egy eurót.

Alapesetben ideiglenes állapotról beszélhetünk, hiszen ha a tőzsdei jegyzések újra emelkednek, akkor ismét az eltolt árazású orosz gáz válik olcsóbbá, ahogy történt ez tavaly nyáron is. A portál ezért megnézte, mi a helyzet, ha más országok importárait vetik össze, hosszabb időtávon, ezzel egyszersmind kiszűrve az egyes országok eltérő szerkezetű szerződéseiből fakadó különbségeket is. Ám mindezeket számításba véve is a statisztikák szerint itthon rendre a legdrágábbak között van a gázár.

A novembert megelőző hat hónapban 15 százalékkal érkezett drágábban az orosz gáz Magyarországra az adatot közlő uniós tagállamok átlagánál. A teljes 2022-es évre pedig ennél is nagyobb, közel 30 százalékos volt a különbség. A G7 szerint ez utóbbi eltérésben az is komoly szerepet játszik, hogy miközben az EU országainak nagy többsége az év második felében – saját döntése, vagy a szállítások elapadása miatt – jóval kevesebb orosz gázt vásárolt mint korábban, Magyarországra ebben a legdrágább időszakban több orosz gáz érkezett, mint máshova.

Az Oroszországgal kötött újabb hosszú távú megállapodást egy évvel ezelőtt – 2022. február 1-jén – jelentette be moszkvai találkozójuk után közösen Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. A magyar kormányfő akkor úgy fogalmazott, a gázszállítások stabilitása biztosított Magyarország felé 2036-ig és „az is fontos, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt”. A sajtótájékoztatón Putyin és Orbán egyetértettek abban, hogy Magyarország veszi egész Európában a legolcsóbban az orosz gázt.