Hiába a propaganda, 74 százalék a kormányt teszi felelőssé a megemelt rezsiért

Hiába a propaganda, 74 százalék a kormányt teszi felelőssé a megemelt rezsiért

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptemberre az augusztusi 67 százalékról 74 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az Orbán-kormány inkább felelős a tavaly megemelt lakossági rezsi változatlanságáért, semmint nem – derül ki a Publicus a Népzava felkérésére, szepteber 4. és 9. között ismét elkészített reprezentatív felméréséből. Az intézet a felvetés támogatóinak legnagyobb emelkedését éppenséggel a Fidesz-KDNP-szavazók körében mérte: míg egy hónappal korábban negyedük, szeptemberben már pont harmaduk osztotta a véleményt. A politikailag bizonytalanok négyötöde is így látta.

A magas energiaárak más lehetséges okait, így Oroszországot, illetve a „brüsszeli szankciókat” az előző havinál kevesebben tették felelőssé. A Kremlt 58 után 55, az Európai Bizottságot pedig az adófizetők tízmilliárdjaiból állt propaganda sulykolt üzenetei ellenére 48 után 41 százaléknyian hibáztatják a magas energiaárakért. Oroszországban a kormánypárti hívek közel fele, az ellenzékieknek a háromötöde, a politikailag ingadozóknak pedig a fele látja a magas számlák okát, a Putyin-rezsim ellen hozott „brüsszeli szankciókat” változatlanul a Fidesz-KDNP-szavazók négyötöde kárhoztatja ezért. Az ellenzékieknek mindössze 15, a politikailag bizonytalanoknak pedig a 39 százaléka tartja felelősnek az Európai Uniót – olvasható a Népszava cikkében. Így 65-ről 72 százalékra nőtt azok aránya is, akik szerint az Orbán-kormánynak jelen helyzetben lenne mozgástere a tényleges rezsicsökkentéshez. 

Az augusztusi 51 százalék után szeptemberben már a megkérdezettek 60 százaléka elégedetlenségének adott hangot, amiért az Orbán-kormány döntése nyomán a lakossági rezsi nem követi a tőzsdéket. Igaz: míg a piacpárti arány az ellenzékiek soraiban 74-ről 79, a politikailag ingadozók között pedig 49-ről 65 százalékra nőtt, addig a Fidesz-KDNP-hívek körében éppenséggel a változatlanság híveinek aránya nőtt 47-ről 49 százalékra.

Ismert, miközben a világpiaci gázár már körülbelül a rezsicsökkentett ár környékén mozog hosszú hónapok óta, az úgynevezett átlagfogasztást átlépők továbbra is hétszeres gázárat kell fizessenek. Az erre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig csak annyit mondott a legutóbbi kormányinfón, hogy ahogy szokták, félévente áttekintik az árat, legközeleb majd év végén.