Rezsiárak: Csökkent a földgázfogyasztás szeptemberben

Rezsiárak: Csökkent a földgázfogyasztás szeptemberben

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen csökkent itthon a földgázfogyasztás szeptemberben a korábbi évekhez képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI szerint. Ezt úgy értékelik, hogy „felgyorsult a magas földgázárakhoz való keresleti alkalmazkodás”.

A számokat tekintve: szeptemberben a hazai földgázfelhasználás 4,4 terawattóra volt, ez 9 százalékkal alacsonyabb az előző évi adatoknál. A csúcsnapi felhasználás 197 gigawattórát tett ki, amely 2016 óta a legkisebb érték. A fogyasztás szerkezetének változásáról a hivatal augusztusi adatokkal rendelkezik. Ezek szerint az egyetemes szolgáltatás lakossági szegmensének fogyasztása 18 százalékkal, a marginális nem lakossági rész 25 százalékkal, míg az erőművi felhasználás 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A tájékoztatás szerint Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgázforrások volumene (294 TWh) szeptemberben az előző évinél 10 százalékkal alacsonyabban alakult, havi alapon a csökkenés 3 százalékos. Az orosz forrás szeptemberben az Északi Áramlat kiesésével tovább csökkent, a megelőző hónaphoz képest 31 százalékkal. A norvég forrás kivételével – ahol karbantartási munkák miatt csökkent a szállítás – havi alapon a többi, egyéb forrás – például LNG – tovább nőtt.

Az energiahivatal arra is kitért, hogy az európai és ázsiai piacokon az árak megawattóránként 50 euró körüli értékkel csökkentek. Ehhez hozzájárult a kereslet visszaesése, és a tárolói töltöttség magas szintje.