Sosem volt még ilyen: sztrájk lehet a szentgotthárdi Opel-gyárban

Sosem volt még ilyen: sztrájk lehet a szentgotthárdi Opel-gyárban

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szentgotthárdi Opel-gyárban működő két szakszervezet (Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága és Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete) sztrájkbizottságot alapított – értesült a Nyugat.hu. A bizottság a közelgő ünnepek és az év vége miatt januárban tesz új ajánlatot a menedzsmentnek, addig kidolgozzák a javaslatukat.

Szeptemberben kezdődtek a bértárgyalások. A francia tulajdonosok két évre akarják megkötni a bérmegállapodást, a portál információi szerint a szakszervezetek a 2022-re vonatkozó bérjavaslatot el is fogadták volna. A 2023-as évre viszont olyan ajánlatot kaptak, amit a dolgozók nem fogadtak el, miután a szakszervezet felmérte az igényeket. Mivel a bértárgyalások eredménytelenek voltak, egy hete elkezdődött egy hétnapos kollektív munkaügyi vita, de ez is eredménytelenül zárult.

A Nyugat.hu információi szerint a szakszervezetek a munkabeszüntetés lehetőségét sem zárják ki. A szentgotthárdi Opel-gyár több mint 30 éves működése során nem volt sztrájk a gyárban.