Varga Mihály: Rendkívül kedvezők a magyar gazdaság kilátásai

Varga Mihály: Rendkívül kedvezők a magyar gazdaság kilátásai

Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elemzői egyetértés van abban, hogy erőteljes lesz a növekedés, ami megerősíti, hogy a magyar gazdaság kilátásai jók – erről is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály. A pénzügyminiszter a gazdaság első számú ellenségének a magas inflációt nevezte, ezért a kormány a jegybankkal közösen azon dolgozik, hogy év végére az áremelkedés üteme egy számjegyűre csökkenjen. A januárban felállított prognózis szerinte eddig bekövetkezett. – Azt mondtuk, hogy 2023 januárja után lesz egy plató, vagyis lassabban fog csak csökkenni az infláció, majd az év második felében egy gyorsabb ütemű csökkenés indul el – mondta. Megismételte, hogy év végére egy számjegyű lehet a pénzromlás üteme.

Varga Mihály az interjúban beszélt arról is, hogy gondolkozni kell az euró bevezetésén, de „kapkodnia a kormánynak ebben a kérdésben nem szabad”. Szerinte azt is érdemes hangsúlyozni, hogy az euró nem csodaszer, nem ettől lesz jobb vagy rosszabb egy gazdaság állapota. Ami igazán számít, az a gazdaságpolitika minősége és hatékonysága.

Annak kapcsán, hogy mire számíthatnak jövőre az emberek, úgy fogalmazott: „mindenki azt fogja érzékelni, hogy gyógyulnak a pandémia, a háború és a szankciók okozta sebek, a gazdaság folyamatosan visszatérhet a növekedési pályára, oda, ahol a pandémia előtt volt. Érezhető reálbér-növekedés lesz, a nyugdíjak az értéküket megtartják”.

Címkék: Varga Mihály