Visszaesett a belföldi turizmus májusban

Visszaesett a belföldi turizmus májusban

Hotelszoba (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kevesebb magyar nyaralt, vagyis töltötte az idejét valamilyen szállodában vagy panzióban idén májusban, mint egy évvel korábban ugyanekkor. A szálláshelyek forgalma összességében ugyanakkor nőtt a külföldi turistáknak köszönhetően. A Központi Statisztikai Hivatal kedden reggel hozta nyilvánosságra a friss adatokat.

1,3 millió vendég összesen 3,1 millió éjszakát töltött el idén májusban valamilyen szálláshelyen – derül ki a KSH friss tájékoztatójából. Ezzel a vendégek száma 7,1, az eltöltött éjszakáké pedig 3,8 százalékkal volt magasabb az előző év májusához képest.

A bővülés ugyanakkor nem a belföldi turizmusnak, hanem a hozzánk érkező külföldieknek köszönhető. A részletes bontásból ugyanis kiderül, hogy a különféle hotelek és egyéb szálláshelyek szolgáltatásait 721 ezer magyar vette igénybe, ez 3,1 százalékos csökkenés a tavalyi adatokhoz képest. A legtöbben szállodában voltak, a két legnépszerűbb turisztikai régió pedig a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidéke volt. Turistából azonban több érkezett, mégpedig 23 százalékkal, ez 573 ezer vendéget jelent. A legnépszerűbb esetükben is ugyanez a két térség volt.

Májusban a KSH adatai szerint összesen 22 533 turisztikai szálláshely, ezen belül 2614 kereskedelmi, illetve 19 919 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. 954 szálloda és 1079 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Összességében ezeken a helyeken a bruttó árbevétel közel 49 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 31 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken folyó áron 38 százalékkal többet, 3,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.