Visszavonták a bolgárok a földgázra kivetett extra tranzitdíjat

Visszavonták a bolgárok a földgázra kivetett extra tranzitdíjat

Szijjártó Péter a kormányülésen 2023. december 19-én (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonta a bolgár parlament azt a törvényt, amellyel extra tranzitdíjat vetettek ki az országon áthaladó orosz földgáz után – jelentette be a keddi kormányülés közben Szijjártó Péter.

A külügyminiszter „ellenséges lépésnek” nevezte Bulgária korábbi döntését, ami ráadásul előzetes tájékoztatás nélkül született meg. Ennek lényege az volt, hogy megawattóránként 20 levás (mintegy 10 eurós, vagyis 3800–3900 forintos ) energia-hozzájárulást szedne az országon áthaladó orosz eredetű földgáz után. A Portfólió korábbi becslése szerint a tranzitdíj akár 148 milliárdos pluszköltséget is jelenthetne az MVM-nek, ha a Gazprom áthárítja a költségeket.

A magyar külügy a lépés után világossá tette, hogy amennyiben a szabályozás marad, akkor Magyarország megvétózza Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez. Erre reagálva a bolgárok – Szijjártó Péter megfogalmazása szerint – „megértvén a kérésünket” jelezték, hogy készen állnak a visszalépésre. Kedden pedig külügyminiszterük arról tájékoztatta magyar kollégáját, hogy a bolgár parlament hétfőn visszavonta az érintett törvényt.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy az ország éves földgáz-felhasználásának 85-90 százalékát külföldről kell beszerezni, így kulcskérdés a megbízható nemzetközi partner, akitől vásárolhatunk és akik területén az keresztülmegy az energiahordozó. Ma már a földgáz jelentős része déli irányból, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül jön, idén eddig 5,5 milliárd köbméter érkezett. Az éves fogyasztásunk 9-10 milliárd köbméter, így a külügyminiszter szerint a gázvezeték kritikus fontosságú.