Zuhanás közben kapaszkodott meg az ipari termelés

Zuhanás közben kapaszkodott meg az ipari termelés

(Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2023 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, távirati iroda által idézett elemzéséből. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés éves alapon 5,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján azonban az augusztusi értékhez képest ez 1,2 százalékos növekedést jelent. Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint „továbbra is szárnyal” a legnagyobb súllyal rendelkező járműgyártás és a villamos berendezések gyártása. Azt, hogy a hazai ipar közben mégis a padlón van, a brüsszeli szankcióknak tudják be: a tárca államtitkára, Fábián Gergely szerint az egész EU-ban átlagosan 4,4 százalékkal esett vissza a termelési szint, Írországban pedig több mint 27 százalékkal csökkent.