1998: Globex-ügy – Kincs, ami nincs

1998: Globex-ügy – Kincs, ami nincs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Harminc év – Harminc történet. Hétről hétre jelentkező sorozatunkban, harminc évvel a rendszerváltozás után közelmúltunk tipikus történeteiből szemezgetünk.

A Globex-botrány 1998 nyarán robbant ki, amikor kiderült, hogy Sopron önkormányzatának eltűnt a 3 milliárd forintot érő részvénypakettja, amelyet évekkel korábban az állami vagyonjuttatás keretében kapott. A pénzt a Globex brókercégére bízta. Ezzel elindult a dominó: újabb és újabb önkormányzatokról derült ki, hogy a velük üzleteltek, és pórul jártak. Ez történ Dorog városával és két fővárosi kerülettel. Rajtuk kívül nagyon rosszul jártak azok a kisbefeketetők is, akik bevásároltak a Globex 2000-kötvényekből. Ez volt az a gazdasági bűncselekmény a 90-es években, amit megtorolt a magyar igazságszolgáltatás.

A Globex-csoport első hazai cégét, a Globex Tervező és Beruházó Rt.-t még 1989-ben hozták létre. Az értékpapírpiacra a Globex Brókerházzal együtt léptek be, és megalapították a Pannónia Alapkezelő Rt.-t is. A Globex Holding Vagyonkezelő és Befektetési Rt.-t 300 millió forint jegyzett tőkével 1993 nyarán hozta létre Vajda László és Günther Holch német, valamint Vellai Györgyi és Mérő Krisztina magyar állampolgárok. A Globex beruházásaihoz a Pannónia Alapkezelő 1994-ben több mint egymilliárd forint forrást biztosított a Rezidencia befektetési jegyek kibocsátásával. Azt ígérték, a papírt bevezetik a tőzsdére, és a Globex Brókerház kötelezettséget vállalt arra is, hogy 1998. január 1-jétől 110 százalékon visszavásárolja a papírokat. A Globex a honi médiabizniszből sem maradt ki: 1995-ben a Reform című hetilapot, később a Képes Európát és a Képes Annát is kiadta.

(...)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 28-án megjelent 2019/26. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!