Exit poll: az Egyszerű Emberek nyerte a szlovák parlamenti választást

Exit poll: az Egyszerű Emberek nyerte a szlovák parlamenti választást

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt elnöke, mielőtt voksol egy nagyszombati szavazóhelyiségben 2020. február 29-én, a szlovák parlamenti választások napján. Balról Matovic lánya, Rebeka (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk napközben, mivel két váratlan haláleset miatt kitolták a szavazás végét, az urnazárást követő exit poll eredmények is csúsznak Szlovákiában, ahol ma parlamenti választásokat tartottak.

Végül néhány perccel 23 óra után a Markíza hírtelevízió kihozta a várható eredményt, amit a Focus készített számukra. Ezek alapján – miként azt a pozsonyi Új Szó is írja – a nagyszombati médiavállalkozó, Igor Matovic pártja a voksok 25,8 százalékára számíthat. Ez azt jelenti, hogy kormányváltás várható, mivel a Robert Fico vezette, Peter Pellegrini jelenlegi miniszterelnök fémjelezte Smer Irány – Szociáldemokrácia, a volt kormányfő pártja csupán a szavazatok 14,9 százalékát szerezhette meg, így a második helyre szorul. A harmadik helyre Miroslav Beblavý 2018 elején alapított, a Progresszív Szlovákiával együtt induló Együtt – Polgári Demokrácia nevű pártja, PS/Spolu jött be 9,7 százalékkal.

A Richard Sulík fémjelezte euroszkeptikus Szabadság és Szolidaritás 8,3, Andrej Kiska volt államfő alakulata, Az Emberekért 7,8 százalékot szerzett. A Boris Kollár üzletember által 2015. novemberében alapított Család Vagyunk a legutóbbi 6,6 után most 7,5 százalékot kapott. Ahogy 6,5 százalékkal ott lesz a következő szlovák parlamentben a szélsőségesen radikális, Orbán Viktor nevével kampányoló Marian Kotleba A Mi Szlovákiánk Néppártja is. A parlamenti küszöböt utolsóként a korábban 2006-ig még a Mikulas Dzurinda vezette kormánykoalícióban is résztvevő Kereszténydemokrata Mozgalom lépte át 5,1 százalékkal.

Jelen állás szerint sajnos úgy áll a helyzet, hogy se a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ), se a Híd nem jut be az új törvényhozásba. Előbbi 3,8, míg utóbbi mindössze 2 százalékot szerzett, így egyik alakulatnak sem sikerült megugrania a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

A magyar nyelvű felvidéki hírportál, a Bumm.sk tudósítása szerint Igor Matovic jeltolmáccsal kiegészülve adott tájékoztót, ahol szót ejtett a magyarokról is, őket is képviselni szeretné, hiszen Szlovákiában nem lehet különbség az állampolgárok között. Alkotmányos többséggel szeretne kormányt alapítani, hogy mindenki biztonságban érezze magát az egyes döntések meghozatala után.

Az Új Szó idézte a kormányfőt; mint Pellegrini fogalmazott: Ha igaznak bizonyulnak a rendelkezésére álló információk, csalódott lesz. A kormányfő ezt azután jelentette ki, hogy megérkezett a Smer-SD pártközpontjába.

Éjfél előtt néhány perccel Andrej Kiska gratulált Igor Matovicnak, és kiemelte, reméli, hogy a Smer nélkül lehet majd kormányt alakítani. A volt államfő emellett köszönetet mondott mindenkinek aki a közös célért küzdött, és úgy érzi elégedettek lehetnek majd a választások után.

Bárdos Gyula, az MKÖ listavezetője az Új Szó beszámolója szerint úgy nyilatkozott: az exit poll alapján a formáció valószínűleg nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Arra a kérdésre ugyanakkor a lap szerint érdemben nem válaszolt, hogy a jövőben együtt maradnak-e az MKÖ választási párt listáján induló politikai szereplők. Arról viszont beszélt, hogy szerinte a magyar kisebbség képviselőinek a jövőben nem szabad egymással szemben pozicionálódnia.

A Híd vezetője, Bugár Béla csak a hivatalos végeredményt fogja kommentálni. Azt azonban elmondta, úgy véli, Igor Matovicra óriási felelősség fog hárulni.

– A parlamenti választások eredményével kapcsolatos becslések azt mutatják, hogy erős, demokratikus kormány alakulhat – ezt már Matovic jelentette ki a szlovák közszolgálati TASR hírügynökség szerint. Szlovákia várhatóan új kormányfője bejelentette, hogy meghívta az ellenzéki pártok vezetőit az Egyszerű Emberek nagyszombati eredményvárójára. „A választási kampányban elsősorban a nemszavazókat igyekeztünk megszólítani, és úgy tűnik, hogy sikerült felébresztenünk az alvó sárkányt” – mondta Matovic.

Szerinte a kormányalakításnál a Család Vagyunkkal is számolnak, hogy alkotmányos többségük legyen. Kiskával kapcsolatban közben arról beszélt, soha nem volt a szíve csücske, de szükségét érzi annak, hogy kiálljon a volt elnök mellett az ellene indított lejárató kampányban. A bejutási küszöbön billegő KDH-val kapcsolatban pedig úgy értékelt: az alacsony eredményért a párt elnöke, Alojz Hlina a felelős.

A Bumm.sk tudósítás szerint Peter Pellegrini miniszterelnök sajtótájékoztatója azzal kezdődött, hogy valaki élő adásban bekiabálta: „Börtönbe!”. A kormányfő ezt követően elmondta, hogy a párt tiszteletben tartja a választópolgárok döntését, ugyanakkor ha az eredmények az exit polloknak megfelelően alakulnak, nem lesz elégedett. Úgy véli, a Smer magasabb arányt érdemelne; szerinte az idei volt eddig a legnehezebb kampány és választás. Más pártokkal kapcsolatban nem foglalt állást, azt mondta, ezt a hivatalos eredmények ismerete után teszi meg.