Kifelé a magyarokkal az országból! – skandálták a korlátozások ellen tüntető románok

Kifelé a magyarokkal az országból! – skandálták a korlátozások ellen tüntető románok

A koronavírus-járvány ellen újonnan bevezetett szigorítások és az esetleges kötelező védőoltás terve ellen tüntetnek a román parlament bukaresti épülete előtt 2021. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délután újabb demonstrációk kezdődtek Románia több nagyvárosában a járványügyi korlátozások ellen, ezeket az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) koordinálta – írja cikkében az Index. A portál szerint a nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott párt szerint Románia visszaköveteli szabadságát, mert a kormány fenyegetésekkel, pánikkeltő statisztikákkal és bírságokkal terrorizálja, és szobafogságra ítélte a lakosságot.

Az AUR emiatt hirdetett országos tüntetéssorozatot, amelynek keretében múlt vasárnap demonstráltak először. A beszámolók szerint a hétfő délutáni tüntetések már feszültebb légkörben zajlottak, Bukarestben és Nagyszebenben is dulakodás alakult ki igazoltatást megtagadó tüntetők és a csendőrök között.

– Bukarestben a nemzeti színű zászlókat és AUR-jelvényeket magasba emelő, többnyire védőmaszk nélküli tüntetők órákon keresztül meneteltek a városban, időnként petárdák robbanása is hallatszott. Késő este is mintegy ezerötszázan követelték a korlátozások feloldását, de a csendőrség a kijárási tilalom ellenére nem próbálta eltávolítani az utcáról a tüntetőket – derül ki a beszámolókból.

A helyi média tudósítása szerint több településen is hasonló tüntetés zajlott, amelyeken az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Sok helyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték. Az Argesulonline hírportálra hivatkozva az Index arról is írt, hogy Pitestiben az idegengyűlölő indulatok a magyarok ellen fordultak és a tüntetők a romániai lelátókon rendre felcsendülő „Kifele a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.

Az MTI beszámolója szerint a csendőrség 219 bírságot szabott ki a szervezőkre és egyes résztvevőkre megközelítőleg 100 ezer lej (7,4 millió forint) értékben, amiért nem tartották be a – fertőzöttebb településeken immár korábban kezdődő – kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

Romániában egyébként korábban is több demonstrációt tartották már a járványügyi korlátozások ellen.