Romániában gyógyszerészeket is bevonnának a tesztelésbe és az oltáskampányba

Romániában gyógyszerészeket is bevonnának a tesztelésbe és az oltáskampányba

Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője megkapja az első koronavírus elleni oltást Bukarestben 2020. december 27-én (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Romániában a koronavírus-járvány elleni hatékonyabb fellépés érdekében a gyógyszerészeket is felhatalmazták arra, hogy diagnosztikai célú teszteket végezzenek, illetve oltásokat adjanak be.

A gyógyszerészek bevonásának jogi akadályait a hétfői kormányülésen elfogadott sürgősségi rendelettel hárították el, a részletes szabályozást az egészségügyi miniszter később kibocsátandó rendelete fogja tartalmazni.

A Digi24 hírtelevízió értesülései szerint az intézkedés egyik célja, hogy csökkentsék a rejtőzködő fertőzöttek számát, jelenleg ugyanis - a kéthetes elkülönítést elkerülendő - sokan nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett koronavírus-gyorstesztjük, míg a gyógyszertárakban végzendő tesztek eredménye bekerülne az országos nyilvántartásba.

A hétfőn elfogadott törvénymódosítás nem kötelezi, hanem csak felhatalmazza a - Romániában magánvállalkozásokként működő - gyógyszerésztárakat, hogy szerepet vállaljanak a tesztelésben és oltáskampányban.

A hasonlóképpen magánvállalkozásokként megszervezett családorvosi rendelők eddig is fontos szerepet játszottak Romániában a tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló koronavírusos fertőzöttek távkezelésében, a tesztelések és szakorvosi vizsgálatok, betegszabadság adminisztrálásában, az oltáskampányba azonban várhatóan csak április közepétől kezdődően kapcsolódnak be. (MTI)

Címkék: Románia, koronavírus