Megoldódni látszik a székelyudvarhelyi szemétkáosz

Megoldódni látszik a székelyudvarhelyi szemétkáosz

Szeméttároló a Cekend tetõn, Székelyzdvarhely mellett. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú hezitálás után döntött a magyar állam a tulajdonában lévő székelyudvarhelyi, a környéket szennyező szeméttároló ügyében: lecserélték az igazgatót, aki a város polgármesterének garanciákat ígért, hogy nem fogják többé befogadni más megyék szemetét. A város önkormányzata ma délelőtt úgy döntött, csatlakoznak egy megyei társuláshoz, és a jövőben ők is egy távolabbi településre viszik a saját szemetüket.

Február végén újra kiöntött a település utcáira a székelyudvarhelyi szennyvízlerakó mérgező leve, az úgynevezett csurgalék, írtuk korábban. A vállalkozás, amely a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. többségi tulajdonában van, fél Románia szemetét befogadta a nagyobb profit érdekében. A februári szennyezés nem az első és vélhetően nem az utolsó eset volt: 2017 nyarán a város szennyvíz-hálózatából derékmagasságig tört fel a bűzős folyadék. Korábban arról is érkeztek jelzések, hogy a város környékén szennyezett víz jelent meg a kutakban. A szeméttárolót egyébként furcsa módon a város fölé, egy fennsíkra építették.

A székelyudvarhelyi önkormányzat tavaly novemberben ügyvédet akart fogadni, hogy az RDE Harghita nevű céget beperelje, de egyes önkormányzati tanácsosok azért szavazták le a polgármester javaslatát, hogy a település „ne tűnjön hálátlannak” az anyaországgal szemben. A székelyudvarhelyiek nem értik: annak idején azért kapott területet a cég, hogy a szemétgondjaik hosszú távra megoldódjanak, ennek ellenére a távoli megyékből befogadott nagy mennyiség miatt a Székelyudvarhely húszévnyi kommunális hulladékát befogadni képes egyik tárolócella alig két év alatt megtelt. 

Az újonnan kinevezett igazgató tegnap közvitát szervezett a város polgáraival, ahol arról beszélt, a felturbózott szemétbefogadással szemben mostantól ismét a létrehozásakor elképzeltek és jóváhagyottak szerint működik a telep, s csak a környékbeli hulladékot fogadja be.

Eközben a város már lépett: egy mai önkormányzati ülésen arról döntöttek, hogy Székelyudvarhely is csatlakozik a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társuláshoz, ami azt jelenti, hogy a város melletti Cekend-tető helyett a 75 kilométerrel arrébb megépítendő gyergyóremetei szeméttárolóba kerülne az udvarhelyi szemét. Azt még nem tudni, az új depó mikorra készül el.

Úgy tudjuk a magyar állami tulajdonos kezdeményezte a szemetes cég, vagyis a RDE Harghita nemzetközi sztenderdek szerinti átvilágítását is – ez azért is hasznos, mert megírtuk: miközben a bevételek évről évre drasztikusan növekedtek (az utolsó esztendőben több mint 5,34 millió lej, vagyis jelenlegi árfolyamon 356 millió forint volt az egy évvel korábbi 4,47 millió lejhez képest), a profit közben elolvadt (az egy évvel azelőtti, kisebb forgalomnál elért 58 millió forintnyi összegről alig 2,5 millió forintra). Erős a gyanú, hogy a cégből valamilyen csatornán kiszivattyúzták a pénzt – egy helyi forrásunk korábban úgy fogalmazott, hogy „a lé elmegy Magyarba’, a levét megisszuk mi!”

Címkék: Székelyudvarhely