A sátán Brüsszelben lakik

A sátán Brüsszelben lakik

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján tartott megemlékezésen az Erzsébet téren 2021. október 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állítólag nem arra kell figyelni, amit a miniszterelnök mond, hanem arra, amit cselekszik. Orbán Viktor október 23. alkalmából elmondott kampánybeszéde azonban inkább azt példázza, hogy a politikában a kimondott szó is cselekvés. Vagy esetleg, olykor bizonyos cselekedetek elkövetésére való biztatás.

Amikor az előválasztást rendezett ellenzéket gúnyolta, pocskondiázta a szónok, egy ponton arról kezdett beszélni, hogy a felek azon versengtek, melyikük legyen Brüsszel és Soros György helytartója. Aki az ő kegyelmükből uralkodhat a magyarok felett mint az új budai pasa, helytartótanácsi elnök vagy pártfőtitkár. Az a céljuk a miniszterelnök szerint, hogy Mária kezéből Brüsszel lábaihoz tegyék le Magyarországot.

Nem újszerű ez a fajta beszéd, de ezúttal különösen erősre, végletesre, kíméletlenre sikeredett. Nem kevesebb történt ugyanis szombaton, nemzeti (!) ünnepünkön, mint hogy az ország legfőbb vezetője lényegében a magyar nemzeti közösség sáncain kívülre helyezte mindazokat, akik arra a demokratikus rendszerekben nem példa nélküli elszánásra jutnak, hogy megpróbálják leváltani őt és kormányát. Nem kell túl nagyot ugrani a végkövetkeztetéshez: Orbán Viktor szerint a hatalomra törő ellenzékiség hazaárulás, legalábbis akkor, ha az ő hatalma a tét. Súlyos, végletes következményekkel járó szavak, amelyek egyszerre ássák alá a demokrácia és a nemzeti közösség alapjait.

A miniszterelnököt nem zavarja, hogy ha lett is volna valahol előre megírt forgatókönyve az előválasztásnak, azt alapjaiban írták át az erről mit sem tudó szavazók. Az ő gondolkodásába az meg végképp nem fér bele, hogy a magyar választók szuverén akaratából veszítsen jövő tavasszal: ha ilyesmi történne, az csakis az ellenzék mögött álló nemzetközi hálózat – pénz és média – műve lesz. A Szent István-i államalapítástól eredeztethető Szűz Mária-kultusz ellenpontozása az Európai Uniót szimbolizáló Brüsszellel pedig olyan mutatvány, amelyen nem lehet pusztán erős retorikai fogásként túllépni.

Ha Brüsszelt magának a sátánnak az otthonaként ábrázolja, ha ezt sugallja, a miniszterelnök október 23-án lélekben, szavakban a követőivel együtt kilépett az unióból. Vagy nem tudja, mit beszél.