Húzódjanak össze!

Húzódjanak össze!

A Menhely Alapítvány józsefvárosi éjjeli menedéke (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hajléktalanellátók miért ne vállalhatnák azt a terhet, hogy összébb húzódnak, és kevesebb négyzetméter jut? Az idézet elkövetője Felkai László. Ám nem akarom én elverni a port a Belügyminisztérium rutinos közigazgatási államtitkárán, amiért a parlament törvényalkotási bizottságában figyelemre méltó őszinteséggel válaszolt Jámbor András (Párbeszéd) kérdésére. Hiszen a szavaiból nem az ő, hanem a kormányzás cinizmusa áradt.

Miután a köztársasági elnök aláírta a szociális törvény sokat bírált módosítását, a kormány a szociális ellátást érintő veszélyhelyzeti rendeletet is alkotott. Ennek lényege: a szociális, család- és gyermekjóléti (és így tovább) szolgáltatók fenntartója eltérhet a jogszabályokban előírt tárgyi és személyi feltételektől. Így tehát előfordulhat, hogy egy dolgozónak még több gondozottat kell ellátnia.Felkai László a rendeletet magyarázva elmondta, hogy fenntartótól függetlenül a megnövekedett rezsiköltségekre az ilyen intézmények nem kapnak teljes körű kompenzációt. Azért kell lazítani átmenetileg a szabályokon, mert ellenkező esetben be kellene zárni a pluszterhet kigazdálkodni képtelen intézményeket. Hangsúlyozta: a kormány nem kíván pénzt kivonni a szférából. Azt már én teszem hozzá, hogy a megnövekedett terheket sem állja, s nyilvánvalóan azzal számol, hogy növekedni fog a gondozásra szorulók, az elesettek száma. Erre az az Orbán-kormány válasza, hogy engedni kell az ellátás minőségéből. Ahogy Felkai László fogalmazott, mindenkinek kell valami terhet vállalni, s így jutott el a hajléktalanellátókig.

Felháborító szöveg? Ki-ki megítélheti, tovább gondolhatja. A miniszterelnök szerint minden plusz állami bevételnek a rezsivédelmi alapba kell menni. Nem kellene ebből a kalapból a szociális intézményrendszernek is adni? Hiszen bevétele jócskán van a kormánynak. Kaszál az infláción, kaszál a rekord magas forgalmi adón, az ársapkák meg másokat terhelnek.

Egy magát gondoskodónak, az állampolgárait védelmezőnek hirdető hatalomnak ebben a helyzetben támaszt kellene nyújtania a szociális szférának, nem leráznia magáról az ellátás felelősségét. Ha erős az orbáni állam, ha valóban szilárdak a magyar gazdaság fundamentumai, Felkai Lászlónak nem kellene így magyarázkodnia. És azt is látjuk mindennap, mi mindenre jut ma is bőven közpénz; látjuk, ki mindenkiről gondoskodik válság idején is bőkezűen a kormány. Aki szegény, az a legszegényebb, Fázósságát odaadja a télnek – írta a 85 éve elhunyt József Attila. Ha tudta volna, hogy összehúzódva a tél is könnyebben átvészelhető...!