Nem lehet kötelezővé tenni?

Nem lehet kötelezővé tenni?

Az első egészségügyi dolgozó beoltása a Pfizer/Biontech Magyarországra érkezett vakcinájával Budapesten, 2020. december 26-án (Fotó: Kásler Miklós Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Csak úgy győzhetjük le a vírust, ha minél többen beadatják maguknak az oltást, de ezt nem lehet kötelezővé tenni. Erről beszélt hétfőn Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter. Hozzátéve, hogy azért készítenek egy névsort azokról, akik megtagadják a vakcinát. Végül is érthető: ha lehet valamit, ha nem, listázni, állampolgárokat lekövetni azért sosem árt. Az idei járvány alatt még inkább felpörgött ez, sok szép dolgot tanultunk el Kínától.

De koncentráljunk most csak az alapgondolatra: az oltást nem lehet kötelezővé tenni. Miért is nem? Jó pár olyan kötelező védőoltás létezik, amiket kisebb globális bajt okozó vírusokkal szemben szokás beadatni. A friss vakcina kockázatosabb lenne? Hiszen a szakértők épp azt magyarázzák az érkezése óta, hogy biztonságos, a legtöbben nyugodtan beadathatják. (Mínusz allergiások, várandós nők, vagy akik épp gyereket terveznek.) Akkor miért nem lehet kötelező?

Vegyük sorra a korlátozó intézkedéseket: intézmények és vendéglátóhelyek bezáratása, kijárási tilalmak, kötelező maszkviselés mindenhol, vásárlási idősávok. Szabadon választható volt, hogy elveszítsék-e tízezrek az állásukat? Mindenki maga dönthette el, hogy ki akar-e menni este nyolc után? Márpedig ezek egyike sem vethet véget a járványnak, maximum lassíthatják azt. Aminek viszont van esélye kihoznia minket ebből az őrületből, az pont a védőoltás. Nagyobb kellemetlenséggel jár, mint a négy fal közé zártság, a munkahely elvesztése, a szórakozási és találkozási lehetőségek eltörlése? Még a kivételes eseteknél, ahol minimális mellékhatások kialakulnak (gyengeség? láz?), ott sem hinném, hogy ezek annyival szörnyűbbek lennének. Ha pedig komolyabb kockázatai lennének egy oltásnak, önkéntes alapon sem lehetne beadatni. A pszichológia és a szociológia eközben segíthet minket eligazodni abban, hogy néhány baj jóval súlyosabb hatással jár, mint egy pár napos fejfájás.

De az sem visz előre, ha elkezdünk gődényezni, és minden oltásszkeptikust tudatlan ufóhívőként kezelni. Ettől aztán senki nem lesz meggyőzve. Attól meg végképp nem, amit Falus Ferenc csinált: még mindig rengeteg a kérdés a vírus körül, de ő már tudja, hogy az oltás után is lehetünk terjesztők. Aha. Ha akadt nyilatkozat, ami sokat tett az oltásellenesség erősödéséért, akkor az ez volt. Merthogy egyértelmű: fiatalok tömegei így sem félnek a vírustól, sokan észre sem veszik, hogy átesnek rajta, viszont a továbbadásától tartanak. Ha pedig azt mondják, hogy e téren semmi nem változik, minek adatnák be? Szerencsére Falus állításával szemben az oltás az emberek túlnyomó többsége esetén éppúgy immunizál, mint a fertőzés.

És bejött itt egy másik vitatéma is, amit nálunk a Jobbik kapott fel, míg a németeknél a belügyminiszter hangoztatott: nem járhat az oltás többletjogokkal. Na de ha ez azt jelenti, hogy továbbra sincs senkinek joga semmihez, az még kevésbé működik. Én beadatom magamnak, de továbbra se élhessek normálisan, mert ő nem akarja az oltást? Ez mitől igazságosabb? A vakcina beadására nem kerülőúton kellene rávenni a tömegeket, hanem egyszerűen kötelezővé kellene tenni azt. (Mínusz várandós nők stb.) Az oltásnak továbbra is jóval kevesebb kellemetlen mellékhatása lehet, mint az élet leállításának.