Filippov Gábor: 16 éves kortól meg kellene adni a választójogot – Kompország

Filippov Gábor: 16 éves kortól meg kellene adni a választójogot – Kompország

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legjobb ösztönző a külföldi magyarok hazacsábítására a pénz. Azt mindenki arra használja, abba fekteti be, amibe szeretné, akár földbe, akár vállalkozásba, akár otthonteremtésbe – jelentette ki Kompország című műsorunkban Magyar Péter földosztási ötlete kapcsán Filippov Gábor politológus, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója. Mint ismert, Magyar Péter korábban több pontos politikai programot hirdetett, amelynek egyik eleme a külföldön élő magyarok hazacsábítása, amelynek kapcsán a földosztás is szóba jött. Magyar azt mondta: a fiataloknak, akik földműves családból származnak, „azt mondanánk, hogy gyertek haza, kaptok állami földeket”.

Filippov Gábor szerint ahhoz, hogy aktívabbá és motiváltabbá tegyük az embereket az életük és a közélet alakításában, csökkenteni kell a belépési küszöböt, vagyis 18 helyett már 16 éves kortól meg kellene adni a választójogot, és lehetővé kellene tenni, hogy elektronikusan is szavazhassanak az emberek.

• Mennyibe kerülne a kormánynak egy külföldi magyar hazacsábítása?
• Miért érdeke ez azoknak a magyaroknak is, akik „kalandvágyból itthon maradtak”?
• Hány magyar él életvitelszerűen külföldön, tavaly hányan vándoroltak ki?
• Mi várható a következő években? Gyorsuló kivándorlás, vagy inkább visszaáramlás?
• Hogyan kellene csökkenteni gyorsan és nagymértékben Magyarország energiafüggőségét?

A műsorvezető Szerető Szabolcs, szerkesztő Farkas Melinda.