„A babkonzerv nem fog elszórakoztatni”

„A babkonzerv nem fog elszórakoztatni”

Fotó: a Libri Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs teljes boltzár, de ez a karácsonyi szezon nem lesz olyan, mint általában. A könyvkiadók túlélhetik az évet? Kik szenvedték meg eddig jobban a pandémiát, és milyen hosszabb távú hatásai lehetnek a válságnak?

Csökkenő árbevételekről és zuhanó címszámról számolt be legutóbbi közleményében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). A tendencia nyilvánvaló, de persze annak mértéke sem mindegy. A friss adatok szerint az idei első kilenc hónap könyveladásból származó bevétele az összesítésben szereplő kiadók 62,71 százalékánál csökkent, míg a megjelent címszám 76,27 százalékuknál.

Utóbbit emelte ki megkeresésünkre a Líra kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián is. – Tavasszal a kiadók többsége jelentősen visszafogta a címszámokat, hiszen elmaradt a Könyvfesztivál, elmaradt a Könyvhét, nem lehetett tudni, hogy fogynak majd a könyvek. Akinek a könyvét nem jelentették meg, hanem eltolták vagy el is vetették, az nyilván ennek az egésznek kárvallottja. Viszont az látszik, hogy az alacsonyabb címszám nem jelentett alacsonyabb forgalmat. Nagyon magas volt korábban a címszám, az elmúlt években sokkal nagyobb ütemben nőtt, mint az eladott példányszámoké, így a fajlagos példányszámok csökkentek – fejti ki kérdésünkre.

A tavaszi időszak, amikor zárva tartottak a boltok, nehezebb volt szerinte, de amióta ez nincs, a forgalom a hozzájuk tartozó kilenc kiadónál, kereskedelmi hálózatnál az előző évekkel megegyező mértékű. – Nyilván jobb évre számítottunk, de nem tragikus a helyzet. Ha nem kell bezárni a boltokat, ez az év még elmegy – fűzi hozzá Nyáry Krisztián.

(...)

Hány százalékra teszi az idei visszaesés mértékét a Kalligram vezetője? Milyen különleges tartalmakkal igyekszik maga mellett tartani olvasóit a Pagony? Hogyan lehet elviselni a karanténidőszakot a Magvető főszerkesztője, Turi Tímea szerint? Ki mindenki került most nehéz helyzetbe? Hogyan látja a helyzetet a Pont Kiadó vezetője? Ezek is kiderülnek cikkünkből, amit a november 27-én megjelent, 2020/48. számunkban olvashatnak.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/48. számban? Itt megnézheti!