Készüljünk a jövőre!

Készüljünk a jövőre!

Peter H. Diamandis – Steven Kotler: A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk (Fotó: Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kezdetben volt a hagyományos módszer: amikor megfogalmazódott bennünk, hogy szükségünk lenne valamire, összeszedtük magunkat, majd elmentünk a közeli boltba bevásárolni. Aztán jött a következő lépcső, megjelentek az online piacterek, ahol már otthonról rendelhetjük meg, amire vágyunk. Utóbbi megoldás nagy hátránya, hogy ezek a termékek aztán vagy teljesítik a vágyainkat, vagy nem.

Ha viszont gazdagok vagyunk, és megtehetjük azt, hogy személyi asszisztenst alkalmazunk, akkor részünk lehet abban a luxusban, hogy olyasvalakinek mondhatjuk el, mit szeretnénk, aki elég jól ismer bennünket ahhoz, hogy az esetek többségében pontosan azt vegye meg, amire vágyunk. Jó hír, hogy a jövőben már egyáltalán nem kell költenünk ilyen asszisztensekre, mert ott lesz a digitális asszisztensünk, amely pontosan ismeri majd az igényeinket ahhoz, hogy elvégezze helyettünk a bevásárlást. És hogy mindez nem egy sci-fiből kiragadott jelenet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mostanra már a kiskereskedelmi apokalipszis négy éllovasa, az Amazon Alexa, a Google Assistant, az Apple-féle Siri és az Alibaba-féle Tmall Genie versenyez egymással fej fej mellett, amelynek végén majd eldől, melyik lesz a hangvezérelt, mesterséges intelligenciával támogatott kis kereskedelem elsődleges platformja. Ami re pedig nekünk is fel kell készülnünk: közel az idő, hogy teljesen átalakul az, amit ma vásárlási élménynek nevezünk. És akkor még nem is beszéltünk azokról a legújabb megoldásokról, amelyek rövidesen még jobban felforgathatják a mindennapjainkat.

Ezeket a technológiai fejlesztéseket gyűjtötte össze könyvében Peter H. Diamandis, a jövőkutatás meghatározó alakja és Steven Kotler tudományos író. A szerzőpáros azt vizsgálja, hogyan befolyásolják az exponenciálisan gyorsuló technológiai fejlődés újabb hullámai hétköznapi életünket és társadalmunk működését. A könyv így a legkülönfélébb területeket, a vásárlás, a hirdetések, a szórakozás, az oktatás, az egészségügy, a hosszú élet, a biztosítás, az élelmiszerek jövőjét vizsgálja. Ebből megtudhatjuk, milyen előrelépések történtek ezeken a területeken, és mire számíthatunk egy-két évtizeden belül. A mű konkrét példákkal is szolgál, bemutatva azoknak a cégeknek a tevékenységét, amelyek máris azon dolgoznak, hogy megvalósítsák ezeket lépéseket.

A könyv bizonyosan tetszeni fog azoknak, akik kíváncsian, nyitottan fordulnak a jövő felé és szeretnék megérteni, hogyan alakul át hamarosan a világunk. Természetesen nem léteznek biztos receptek, így senki nem tudja még pontosan, hol tart majd a mesterséges intelligencia vagy a fogyasztói viselkedés tíz-húsz év múlva. Ezért ezt a művet sem szabad jóslatnak tekinteni. Csak a jövő egyik nagyon is valószínű forgatókönyvének.

Peter H. Diamandis – Steven Kotler: A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk. Ford.: Weisz Böbe. HVG Könyvek, 2020. 4500 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2021/4. számában jelent meg január 22-én.