Önmegvalósítóknak

Önmegvalósítóknak

Szántó Péter: Válj valóra!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös természete az embernek, hogy miközben önmagunkat változatlannak látjuk, valójában mindennap változunk. Ennél is izgalmasabb, hogy ahhoz, hogy önmagunk maradjunk, szakadatlan változásra van szükségünk, hiszen csakis így vagyunk képesek idomulni folyamatosan mozgásban lévő világunkhoz. Sokan persze nem szívesen változtatnak önmagukon, hiszen ez erőbefektetést igényel, legyen szó bármilyen probléma megoldásáról. Ők legszívesebben külső segítségben reménykednek, ami sajnos a legtöbbször hosszú ideig várat magára – vagy el sem jön. Mások viszont tudják, hogy ha meg szeretnének változni (vagy csak egyszerűen bizonyos dolgokon akarnak változtatni), akkor belülről kifelé kell haladniuk. Csak akkor vagyunk képesek a körülöttünk lévő világot és a körülményeinket megváltoztatni, ha belsőleg is drasztikus változásokat érünk el. Ehhez viszont ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és olyan dolgokat kell megtennünk, amelyektől nem érezzük magunkat éppen a legjobban.

De mit lehet még tenni annak érdekében, hogy változtassunk a hozzáállásunkon?

Többek között erre a kérdésre keresi a választ Szántó Péter stratégiai tanácsadó és brandingszakértő nemrég megjelent, Válj valóra! című könyvében, amelyben a szerző a vezetővé váláshoz, a hatékonyságnöveléshez és az énmárkaépítéshez ad hasznos tanácsokat. A mű fontos útmutató ahhoz, hogy fejlődésünkhöz elsajátítsunk bizonyos fontos készségeket, a magunkkal és környezetünkkel való kapcsolat kialakítását és ápolását, a nonverbális kommunikációt, eredményes tárgyalási technikákat és személyes márkánk építését, valamint a legkülönbözőbb hatékonyságnövelő módszereket.

Hogyan szokhatunk le a halogatásról? Hogyan vágjunk bele álmaink megvalósításába? Milyen időbeosztással tudunk elvégezni a leghatékonyabban egy feladatot? Hogyan sajátíthatjuk el a nemet mondás művészetét? Miként erősíthetjük önbizalmunkat? Hogyan kérjünk másoktól segítséget? Mindez csak néhány olyan téma, amelyet a szerző rendszerbe szedve tárgyal, hogy egységesen lássuk, miként érdemes nekikezdenünk az önmegvalósításunkhoz. Nagy előnye az írásnak, hogy nem marad meg az általánosságoknál, hanem fejezetenként hasznos tippeket és lifehackeket is ad – vagyis olyan apró trükköket, amelyek könnyebbé tehetik mindennapi életünket. Aki viszont még ennél is jobban beleásná magát a leírtakba, annak az adott fejezetek végén tippeket is ajánl ahhoz, hogy milyen irodalmat érdemes tanulmányoznia, hogy készségeit még hatékonyabban tudja fejleszteni.

Szántó Péter műve korántsem egyszerű motivációs könyv. A szerző leginkább arra törekszik, hogy megtanítsa, hogyan tehetjük könnyebbé az első lépéseket úgy, hogy az önmegvalósításhoz vezető utunk még élvezetes is legyen számunkra. Így a Válj valóra! nemcsak a munkához és a karrierépítéshez, hanem mindennapjainkhoz is fontos tanácsokkal szolgál, amelyeket ismerve könnyebben boldogulhatunk az életünkben.

Szántó Péter: Válj valóra! HVG Könyvek, 2020. 3900 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/6. számában jelent meg február 5-én.

Címkék: Szántó Péter