12 év szünet után újraindul Japán második legidősebb atomreaktora

12 év szünet után újraindul Japán második legidősebb atomreaktora

A takahamai atomerőmű Japánban. Jobboldalt hátul a 2. számú reaktor. (Forrás: Wikipédia, Kansai Electric Co.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken indították újra Japánban a takahamai atomerőmű kettes számú reaktorát, a fukusimai baleset óta ez a tizenkettedik leállított atomreaktor, amelyet újra üzembe helyeznek – írta a The Japan Times.

Kisida Fumio japán miniszterelnök és kormánya korábban felhívta a figyelmet arra, hogy nagy szükség van az atomenergiára való átállásra azért, hogy Japán mérsékelje a fosszilis üzemanyagok felhasználását. Függetlenül a 2011-es fukusimai katasztrófától a közelmúltban több atomreaktor is újraindult Japánban, főleg azért, hogy az országnak stabilabb legyen az energiatermelése.

A takahamai erőmű kettes számú reaktorját 1975-ben helyezték először üzembe, de Fukusima után 2011-ben leállították. Korábban 60 évig működhettek az atomerőművek reaktorai a szabályozás szerint, viszont egy idén májusban hozott törvénnyel a japán parlament kiterjesztette az időtartamot. A Kansai Electric üzemelteti a takahamai erőművet, a cég szerint október 16-án indul újra az áramszolgáltatás a kettes számú reaktorból.