12 ezren tüntettek Palesztina mellett Brüsszelben

12 ezren tüntettek Palesztina mellett Brüsszelben

A palesztinok melletti tüntetés Brüsszelben (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség becslése szerint körülbelül 12 ezren vettek részt vasárnap délután Brüsszelben, a gázai övezet lakosait támogató tüntetésen. A Belga-Palesztin Szövetség által szervezett esemény célja az ott élő lakosság elleni erőszakos fellépések beszüntetése.

A tüntetés vasárnap délután 14 óra körül kezdődött a brüsszeli Schuman körforgalomnál, amely az uniós negyed központjában található, a körforgalmat a különböző uniós intézmények veszik körbe. Az akció résztvevői arra szólították fel az Európai Uniót, hogy tegyen meg mindent a Gázai övezetben a tűzszünet elérése, valamint a polgári lakosság védelme és nemzetközi segélyhez való hozzáférése érdekében. A legtöbb zászló a palesztin volt, de fel lehetett fedezni más arab országok jelképeit is. A részvevők többségében brüsszeli muszlimok voltak, ugyanakkor szép számmal jelentek meg egyszerű polgárok, idősek, fiatalok egyaránt, akik a vérontás beszüntetését követelték Gázában és háborús bűntettnek, népirtásnak nevezték az izraeli hadsereg támadásait.

A leggyakrabban hangoztatott jelszavak a „Szabad Palesztinát!” és a „Bojkott Izrael” volt, több plakát Bejnamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Hitlerrel együtt ábrázolta.