140 millió eurós segélyt küld az EU Afganisztánnak

140 millió eurós segélyt küld az EU Afganisztánnak

Afgánok tüntetnek a tálib rezsim ellen Iszlámábádban, 2023. augusztus 15-én (Fotó: AFP via Europress/Aamir Qureshi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy korábban befagyasztott egymilliárd euró értékű EU-s segélyből újabb 140 milliót folyósítanak Afganisztánnak –írta a Barron's, az AFP-re hivatkozva.

A Talibán, miután 2021-ben átvette a hatalmat Afganisztánban, keményen elkezdte korlátozni a női jogokat az országon belül. A lányokat kitiltották a középiskolákból, illetve a nők munkavállalását is erősen korlátozta az új rezsim. Ezen okokból az EU 2022 decemberében befagyasztotta az országnak ítélt egymilliárd euró értékű segélyt, azóta viszont a helyzet változott: összesen 980 millió eurót folyósított az EU a közel-keleti ország számára az előző tíz hónapban, a most bejelentett 140 millió pedig azért kapott zöld utat, mert az Európai Bizottság megbizonyosodott arról, hogy a pénzek közvetlenül az afgán nőkhöz és lányokhoz érkeznek.

A nők támogatása mellett a segélycsomag a tiszta vízhez való hozzáférést, illetve az országból elmenekült polgárok biztonságos hazatérését is segíti. Ezek a források ENSZ-szervezeteken, illetve a Világbankon keresztül érkeznek majd az országba, az ENSZ júliusi jelentése szerint Afganisztánban 24 millió ember szorul humanitárius segítségre.