Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Újra forrósodik a helyzet Hongkongban

Szerző: | 2019. augusztus 13., 14:50 | Featured, Külföld

Demonstráció Hongkong belvárosában, a központi sugárút melletti egyik csomópontban (Fotó: Pak Shing Lin/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden kimenő járatot törölt a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér kedden helyi idő szerint 17:15-től, a reptéren ötödik napja zajló tüntetések miatt – írja a CNN-re hivatkozva az Index. Az utasok semmilyen információt nem kaptak arról, hogy mikor kelhetnek útnak. Az érkező járatokat egyelőre fogadják.

HIRDETÉS - AIP

A demonstráció a helyszínen még pénteken kezdődött, akkor a tüntetők ülősztrájkba kezdtek, de hétfőre sem hagyták el a világ egyik legforgalmasabb repterét. Ekkor már törölni kellett több száz járatot.

HIRDETÉS - AIP

Miután a mostani járattörlésekről szóló hírt bejelentették a repülőtéren, egyes utasok megpróbálták áttörni a demonstrálók blokádjait a biztonsági kapuknál, de a legtöbben nem tudtak átjutni. A tüntetők emiatt éljenezni kezdtek és olyan demokrácia-párti jelszavakat skandáltak, mint „Állj Hongkong mellé, harcolj a szabadságért”.

Kína szerint a hongkongi tüntetések a „terrorizmus jeleit mutatják” | Magyar Hang

Immár a kilencedik hetébe léptek az új kiadatási törvénytervezet miatt kezdődött hongkongi tüntetések, és úgy tűnik az indulatok nem csitulnak. Még vasárnap három őrsöt is megtámadtak a tüntetők, Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre; a híradások szerint egy rendőr mindkét lábán megégett.

A repülőtér hatósági szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján már nem zárta ki, hogy könnygázt fognak bevetni a tüntetők ellen. Erre reagált Michelle Bachelet, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa, szerinte a hatóságoknak vissza kell fogni magukat. – Látható, hogy hivatalos személyek könnygáztartályokat tüzelnek zsúfolt, zárt területeken, sokszor egyes tüntetőkre célozva – írta közleményében a főbiztos, aki szerint ez halálesetekkel és súlyos sérülésekkel is járhat.

Eközben a 444.hu arról számolt be a két nemzetközi adóra hivatkozva, hogy nagyobb számú katonai jármű érkezett a Hongkong melletti Sencsenbe. Az egységek a Népi Fegyveres Rendőrséghez (PAP) tartoznak, amely nevével ellentében a hadsereghez tartozik, és jelenlegi formáját a nyolcvanas években nyerte el. Feladata a belső lázadások, zavargások megfékezése és a belföldi terrorizmus elleni fellépés. Az, hogy demonstratíve Sencsenbe vonultak, nyilvánvaló nyomásgyakorlás Peking részéről a hongkongi demokráciapárti tüntetések résztvevőire, akik már 10 hete demonstrálnak a rendőri erőkkel, álruhás rendőri erőkkel és a hatalom által felbujtott Peking-párti tüntetőkkel szemben.

Címkék: Emberi Jogi Főbiztos, ENSZ, Hongkong, Kína, tüntetések


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest