Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Orbán: Castrót és Marxot éltetjük

Szerző: | 2020. február 18., 17:38 | Featured, Külföld

Memorandumban fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök, mi a baja az Európai Néppárttal. Szerinte a keresztény jobboldaliból balra tolódott a szövetség.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek. A dokumentumot Novák Katalin, a Fidesz alelnöke kedden tette közzé Facebook-oldalán. Ebben a kormányfő azt írja, hogy az EPP tagpártjai kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban, az EPP nélkül nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség olyan fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából, a kommunista politikai rendszerek elutasítása és megdöntése, Európa újraegyesítése a szovjet megszállás alól felszabadított országokkal, a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása.
    

HIRDETÉS - AIP

Novák Katalin

Jó hangulatú megbeszélést folytattam Dubravka Šuicaval, az Európai B… izottság demográfiáért és demokráciáért felelős alelnökével, akivel egyetértettünk abban, hogy a népességcsökkenés Európa egyik legfontosabb kihívása. Jó hír, hogy a demográfia önálló portfóliót kapott az Európai Bizottságban, ahogy az is, hogy biztos asszony személyében egy alkalmas ember vezeti a területet.

„Az EPP eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos képviselője volt, amit bátran, büszkén és sikeresen képviselt” – fogalmazott Orbán, aki szerint mára minden megváltozott.

HIRDETÉS - AIP

„Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük. A kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl. Szubszidiaritás helyett a brüsszeli bürokrácia megerősítését és a központosítást pártoljuk. A keresztény inspirációkat, ha vannak is, nem képviseljük nyíltan és öntudatosan”


– áll a miniszterelnök levelében, amelyben Orbán megjegyzi: a néppárt a gyerekek születésének támogatása helyett a tömeges migrációban látja a megoldást a népesedési problémákra, ellenerő kifejtése nélkül tűri a schengeni határrendszer szétbomlását, és tehetetlenül szemléli a Balkán országainak kimaradását Európa integrációjából. Nem kínál továbbá vonzó alternatívát a politikai ellenfeleivel szemben, az ő témáikat és az ő álláspontjaikat tekinti viszonyítási pontnak, a belső ellentéteket pedig a széles nyilvánosság elé tárja.
    

A miniszterelnök úgy látja, az EPP centrista, a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lett, amely a választók szemében lassan megkülönböztethetetlenné válik a liberális, zöld, szocialista baloldaltól. Míg a néppárt 2011-ben az unió 27 országában 16 kormányfőt adott, az Európai Parlamentben (EP) pedig 271 képviselője dolgozott, addig jelenleg csak 9 miniszterelnököt ad, az EP-ben 187-en vannak, és csak kevés tagpártja tud koalíció nélkül kormányozni – hívta fel a figyelmet.
    

Várhelyi Olivér szigorú lesz a nyugat-balkáni jogállamiság ellenőrzésekor | Magyar Hang

Az Európai Bizottság bővítésért felelős biztosa szerint lelassultak a balkáni országok csatlakozási tárgyalásai. Ennek ellenére Várhelyi teljes tagságot kilátásba helyező javaslatot készít a témában tartandó májusi csúcstalálkozóra. Hangsúlyozta, a tárgyalások során a jogállamiság ellenőrzése mindig jelen lesz. Hitelesebb, dinamikusabb, kiszámíthatóbb és politikailag megalapozottabb uniós csatlakozási folyamatot szeretne az Európai Bizottság a balkáni bővítés kapcsán.

Orbán Viktor ebben a helyzetben elengedhetetlennek tartja az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vitát, amely a legutóbbi zágrábi kongresszuson szerinte elmaradt. Utalva Néppárt tavaly megválasztott elnökére, Donald Tuskra, megjegyezte: a pártszövetség élén olyan ember áll, aki behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be.

„Mi úgy gondoljuk, hogyha egy pártcsaládnak a tagpártja módosítani akarja a politikai irányvonalunkat, az demokratikus, legitim és természetes törekvés. A demokrácia, a politikai siker mindig élő, vitázó folyamat eredménye lehet csak” – írta. A miniszterelnök javasolja: az EPP térjen vissza a Wilfried Martens-i örökséghez, a tagpártokat ne csak a baloldallal, hanem a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben is támogassák, a néppárt vezető testületeiben pedig a centrista irányzat mellett a jobboldali keresztény irányzat képviselői is kapjanak helyet.

Címkék: donald tusk, EPP, Európai Néppárt, Európai Parlament, Európai Unió, Fidel Castro, Karl Marx, Novák Katalin, Orbán Viktor, Wilfried Martens


Hová tűntek a kilencesek?

Hová tűntek a kilencesek?

Valószínűleg tényleg megsemmisülhetett Caesar egyik kedvenc légiója, csak épp nem akkor és nem ott, ahol azt még ma is sokan hiszik. Régészeti oknyomozás a feliratok nyomán.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest