Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Trump: Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val

Szerző: | 2020. május 29., 21:44 | Featured, Külföld

Donald Trump (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) – jelentette be pénteken Donald Trump amerikai elnök.

HIRDETÉS - AIP

Az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében elmondott rövid nyilatkozatában hangsúlyozta: az Egészségügyi Világszervezet nem hozta meg a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált reformokat. Hozzátette: Washington a szervezet működéséhez biztosított eddigi hozzájárulásának összegét más szervezetekhez irányítja át.

HIRDETÉS - AIP

Trump egyúttal ismét bírálta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért.

Az amerikai elnök azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát a terület autonómiájára vonatkozó kínai jogsértés miatt. Közölte: Kína megsértette a Hongkongra vonatkozó brit-kínai kétoldalú nyilatkozatban foglaltakat, amelyek a többi között kötelezik Pekinget Hongkong autonómiájának tiszteletben tartására. Hangsúlyozta: „tragédia” az egész világ számára a Hongkongban bevezetendő kínai nemzetbiztonsági törvény.

Trump bejelentette: az amerikai kormányzat felfüggeszti kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését, mert – mint mondta – lehetséges biztonsági „kockázatot” jelentenek az Egyesült Államok számára.

A WHO kapcsán kirobbant, Egyesült Államok és Kína közötti villongást elnézve az elemzők már új hidegháborúról beszélnek, melynek főszereplői Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök lehetnek.

Washington még áprilisban felfüggesztette a WHO támogatását, arra hivatkozva, hogy a szervezet elősegítette a járvánnyal kapcsolatos kínai „félretájékoztatást”. Az amerikai elnök május 18-án a WHO igazgatójának küldött több oldalas levélben magyarázta el, hogy szerinte a kínai kormányzat nem csak hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatást nyújtott, hanem az amerikai álláspont szerint a WHO vezetőségére is nyomást gyakorolt.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

Címkék: Donald Trump, Egyesült Államok, Kína, koronavírus, WHO


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – Raktárcsend

Pin It on Pinterest