Pengeváltás a WHO körül: Gyanús az USA-nak Kína kétmilliárd dolláros támogatása

Pengeváltás a WHO körül: Gyanús az USA-nak Kína kétmilliárd dolláros támogatása

Az ENSZ egészségügyi világszervezetének (WHO) genfi székháza (Fotó: Yann Forget/Wikimedia Commons)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feszült hangulatban zajlik idén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves közgyűlése. Az Egyesült Államok és Kína kölcsönösen egymást vádolják a vírus elszabadulásáért, és miközben az USA végleg megvonná a támogatást a WHO-tól, sőt, Donald Trump a tagság felfüggesztésén is gondolkodik, Kína kétmilliárd dollárt adományozna a szervezetnek a koronavírus elleni küzdelemre. Amerikai illetékesek szerint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos vizsgálatot szeretné elkerülni az ázsiai ország, elemzők pedig úgy vélik: Kína minden alkalmat megragad, hogy a korábban Washington által dominált területeken befolyást szerezzen.

A WHO kapcsán kirobbant, Egyesült Államok és Kína közötti villongást elnézve az elemzők már új hidegháborúról beszélnek, melynek főszereplői Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök lehetnek.

Washington még áprilisban felfüggesztette a WHO támogatását, arra hivatkozva, hogy a szervezet elősegítette a járvánnyal kapcsolatos kínai „félretájékoztatást”. Az amerikai elnök hétfőn a WHO igazgatójának küldött több oldalas levélben magyarázta el, hogy szerinte a kínai kormányzat nem csak hiányos és késedelmes járványügyi tájékoztatást nyújtott, hanem az amerikai álláspont szerint a WHO vezetőségére is nyomást gyakorolt.

Donald Trump a levélben leszögezte, hogy ha harminc napon belül a WHO nem mutat fel érzékelhető változást a munkájában, akkor Washington a hozzájárulása átmeneti felfüggesztését véglegesre változtatja és átgondolja WHO-tagságát is.

A WHO elhárította a gyanúsítást, és Kína is tiltakozik a vádak ellen, ám világszerte egyre több politikus követeli, vizsgálják meg Kína felelősségét a koronavírus terjedésében. A vírus eredetével kapcsolatos vizsgálatot már több mint száz ország követeli, és a Kínából importált egészségügyi cikkek minősége kapcsán is rengeteg feszültség alakult ki.

Laboratóriumból szabadult a vírus? - Tetemre hívhatják Kínát az Egészségügyi Világszervezet ülésén | Magyar Hang

A kínai elnöknek valószínűleg ezeknek a feszültségeknek az enyhítése is célja volt, amikor bejelentette, hogy az ország két milliárd dollárral támogatná a WHO-t a koronavírus elleni küzdelemben. Az összeg Afrika és más fejlődő régiók orvosokkal és eszközökkel való támogatását szolgálná az elkövetkező két évben. Mint a New York Times elemzése rámutat, ez több mint a kétszerese annak az összegnek, amellyel az Egyesült Államok támogatta a WHO-t, mielőtt még Donald Trump felfüggesztette volna a pénz folyósítását, és sokszorosa annak a támogatásnak, amit korábban nyújtott Kína a WHO-nak. Ezzel Kína a koronavírus elleni küzdelem élvonalába kerülne.

Az Egyesült Államok illetékesei viszont úgy vélik, Kína valójában csak el akar kerülni egy alaposabb vizsgálatot, amelyből kiderülhetne, hogy valóban visszatartottak-e információkat más országok elől a koronavírus kitörése kapcsán. Ennek első látásra ellentmond, hogy Kína már belemegy egy WHO vezette nemzetközi vizsgálatba, amely a Covid-19 járvány megfékezésére tett globális intézkedések átfogó vizsgálatát, a tapasztalatok összegzését és a hiányosságok feltárását célozza. Árnyalja azonban a képet, hogy ezt csak akkor tartják időszerűnek, ha vége a járványnak.

A New York Timesnak nyilatkozó szakértő, Ryan Hass, a Brookings Intézet Kína-kutatója úgy vélekedett: ismerős mintázat rajzolódik ki a mostani eseményekből, ami úgy írható le, hogy amikor az Egyesült Államok hátralép egyet a globális porondon, akkor a kínai elnök bejelenti, hogy egyet lép előre, és előnyöket próbál kovácsolni abból, hogy az Egyesült Államok visszahúzódik globális vezető szerepéből.