HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kemény motorosok: Szuperfertőző bulit rendeztek Amerikában

Szerző: | 2020. szeptember 10., 21:32 | Külföld

Harley Davidson motoros találkozó az amerikai Sturgis-ben, 2020. augusztus 7-16. között (Fotó: Sturgis Motorcycle Rally Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az amerikai Sturgis-ben tartott híres-hírhedt Harley-Davidson-os motoros találkozó lehetett az Egyesült Államok legnagyobb Covid-bulija – állapították meg a San Diego-i Állami Egyetem egészségügyi oktatási központjának kutatói új tanulmányukban. Idén nyolcvanadszor rendezték meg a világ talán legnagyobb motoros találkozóját, amely tíz napon át tartott (augusztus 7-16), és mintegy 460 ezren vettek rajta részt. A mindössze hétezer lelket számláló dél-dakotai kisváros lakóinak többsége, illetve járványügyi szakértők ellenezték az idei buli megrendezését a koronavírus miatt, de a város vezetése nem tudta kihagyni az óriási üzleti lehetőséget. Több mint egy hónap elteltével már a szuperterjesztés iskolapéldájaként tekintenek rájuk. 

A CNN szeptember másodikán jelentette be, hogy egy minnesotai kórházban elhunyt a Sturgis-i találkozó egyik hatvan év körüli résztvevője, ő az első egyébként, aki kifejezetten az eseményen összeszedett vírusba halt bele. A tanulmány szerzői azonban sokkal sokkolóbb állítást tesznek: szerintük a tíznapos fesztivál csaknem 267 ezer koronavírus-fertőzésért felelős, miután az ország minden tájáról odasereglett motorosok szanaszét hordták a kórt. Becslésük szerint az amerikai egészségügynek 12,2 milliárd dollárjába fog kerülni a fertőzöttek kezelése. (Egy beteg kórházi kezelése átlagosan 46 ezer dollár.) 

A kutatók azért kezdték el tanulmányozni a Sturgis-i találkozót, mert a járvány kitörése óta ez volt az egyik legnagyobb létszámú esemény, amelyet az Egyesült Államokban rendeztek. Emellett épp az a típusú rendezvény volt, amelytől óva intett az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ. Tíz napon át sokszínű, nagy tömeg tolongott egy helyen, tele olyan emberekkel, akik nem törődtek a távolságtartással és a maszkviseléssel – pont ilyen egy igazi szuperfertőző rendezvény, amelyről a kutatóknak eddig csak elméleteik voltak, hiszen az idei nyári olimpiát elhalasztották, a nagy mekkai zarándoklatot pedig szigorú járványügyi korlátozások között tartották meg. Ráadásul úgy tűnik, hogy a hagyományos, ajtóról ajtóra járós, édességgyűjtős, jelmezes Halloween is elmarad az Egyesült Államok jelentős részén a kialakult járványhelyzet miatt.

A Sturgis-i találkozót számos koncert, élő produkció, boxmeccs, kiállítás, motorverseny és -bemutató színesítette. A szervezők lényegében a résztvevők személyes döntésére bízták, mennyire tartják be a járványügyi óvintézkedéseket, a tapasztalat szerint csak nagyon kevesen hordtak maszkot, és a távolságtartás sem volt jellemző. Dél-Dakota állam amúgy is a laza járványügyi szabályairól ismert. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy a városka a találkozó valamennyi dolgozóját tesztelte és figyelte egészségi állapotukat, kézfertőtlenítőket helyezett ki, védőruhákat halmozott fel és ezekből adott a helyi boltosoknak is.

A kutatók többek között cellainformációk alapján követték a tömeg mozgását és arra jutottak: a városkának helyt adó Meade megyében ezer főre vetítve 6,3-6,9 fővel nőtt a Covid-esetek száma augusztus elejéről szeptember másodikára. Ugyanebben az időszakban Dél-Dakota államban – szintén ezer lakosra – 3,6-3,9 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, ami 35 százalékos növekedést jelent. Más megyékben – ahonnan a motorosok többsége jött – 10,7 százalékos növekedést lehetett tapasztalni a fertőzések számában, 24 nappal a rendezvény kezdete után. A tudósok matematikai modellek alapján számolták ki, hogy országos szinten összességében több mint 266 ezer új fertőzés köszönhető a találkozónak, ez 19 százaléka az augusztus 2-a és szeptember 2-a között az USA-ban regisztrált új fertőzésnek (1,4 millió eset). 

Már csak ebből is látszik, mennyire fontos a tömegrendezvények korlátozása, és mekkora hatása lehet egyetlen ilyen, óvatlan módon megrendezett és fegyelmezetlen tömegek által látogatott eseménynek – szögezik le végül a kutatók.  

A Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol mostanáig 6 359 720 fertőzött volt, 190 815-en haltak meg, és 2 387 479-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. 

Címkék: Harley Davidson, koronavírus-járvány, maszkviselés, motoros találkozó, Sturgis, távolságtartás


HIRDETÉS
Olvasó nép

Olvasó nép

Vannak jó könyvek, vannak rossz könyvek. Vannak hasznos könyvek, vannak haszontalan könyvek. Vannak értelmes könyvek, vannak buta könyvek. És erről jut eszünkbe: vannak értelmes olvasók, vannak buta olvasók.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest