A NATO-szövetségesek helyett Peking oldalára áll a magyar külügy

A NATO-szövetségesek helyett Peking oldalára áll a magyar külügy

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mike Pompeo amerikai külügyminisztert 2019. február 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Régóta szorgalmazza az Egyesült Államok, hogy az uniós országok, illetve a NATO-tagállamok ne engedélyezzék hazájukban a kínai vállalatok részvételét az 5G-hálózatok kiépítésében, az esetek jó részében sikerrel. Nem úgy Magyarország tekintetében. Pedig a Trump-barát magyar kormányt már hosszú ideje győzködi Mike Pompeo külügyminiszter vezényletével az amerikai adminisztráció, de sikertelenül.

Washington még augusztusban, The Clean Network néven indította el azt a nemzetközi kampányt, amely az 5G-hálózatok biztonságát az Egyesült Államok határain túl is garantálná – írja hétfői cikkében az Index. – A leköszönő Trump-kormány külügyminisztere, Mike Pompeo azóta is számos érvet sorakoztatott fel a program mellett; a legfeltűnőbbek ezek közül a kínai kormányt, illetve a Huawei telekommunikációs óriásvállalalatot támadó nyilatkozatai. Az amerikai kormány úgy véli, ha kínai telekommunikációs cégek is részt vesznek egy szövetséges ország 5G-s telekommunikációs infrastruktúrájának a kiépítésében, azzal nemcsak a saját, de az egész nyugati világ kommunikációs rendszerét kompromittálják.

Az amerikai érvelés szerint az olyan kínai multik, mint a Huawei, 5G-eszközeikkel hozzáférnek a hálózaton áramló információkhoz, és azokat átadják a kommunista kínai kormánynak. A Tiszta 5G-hálózat programhoz eddig Európa szinte minden országa csatlakozott, de hazánk nem, ahogy az az alábbi térképen jól látszik, Magyarország helyén egy fehér folt virít.

Sőt, éppen alig egy hónapja az Egyesült Államok nagy felháborodására nyitott irodát Magyarországon a Huawei. Az amerikai adminisztráció már tavaly áprilisban elkezdte a magyar kormány puhítását, amikor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott zártkörű rendezvényen egy vezető amerikai diplomata arról beszélt, akár szankciókra is számíthat az a szövetséges, amely szembe megy az amerikai érdekekkel. 

A portál megkeresésére a magyar külügyi tárca röviden annyit válaszolt, hogy az amerikai kezdeményezéshez való esetleges csatlakozásról a magyar érdekek mentén hozzák meg a döntést.